Alegeri în Spania cu rezultat incert. Popularii câștigă, dar nu au majoritate. Urmează noi negocieri

141
Alegeri în Spania  cu rezultat incert. Popularii câștigă,  dar nu au majoritate. Urmează  noi negocieri - alegerispania-1467036435.jpg

Articole recomandate

Rezultatul alegerilor legislative din Spania anunță un nou blocaj politic în țară, în condițiile în care nicio formațiune nu are majoritatea, pentru a doua oară în ultimele șase luni, ceea ce sporește și mai mult incertitudinea politică din Europa, după referendumul de săptămâna trecută din Marea Britanie, relatează Reuters, citată de News.ro.

Partidul premierului în exercițiu Mariano Rajoy, Partidul Poporului (PP), se află pe primul loc, dar are numai 137 de mandate, din totalul de 350 din Parlament. Rezultatul este mai bun decât la scrutinul precedent, din decembrie, când formațiunea a obținut 123 de mandate.

"Am câștigat alegerile", le-a spus Rajoy sutelor de susținător strânși în fața sediului PP din Madrid, în noaptea de duminică spre luni. "Revendicăm dreptul să guvernăm", a adăugat el.

Cu toate acestea, a patra economie ca mărime din Zona euro se confruntă în prezent cu riscul unui nou blocaj politic prelungit sau chiar cu perspectiva unor noi alegeri anticipate, comentează Reuters.

Partidul Popular a fost singurul partid important care a reușit să obțină mai multe mandate decât în luna decembrie. Scrutinul de duminică a permis, însă, consolidarea noului val de formațiuni mici, care au apărut din nemulțumirea populară față de anii de recesiune profundă și de scandaluri de corupție în care au fost implicate partidele majore.

Spania intră în prezent într-o nouă rundă de negocieri de culise, pentru a vedea dacă partidele pot forma o coaliție de guvernare – o sarcină pe care nu au reușit să o ducă la aplicare în ultimele șase luni.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4617 secunde