Tensiuni între Olanda și România

Ambasadorul olandez, pus pe lista de așteptare a lui Băsescu

384
Partidul Laburist din Olanda, aflat în opoziție, a cerut Ministerului olandez de Externe explicații în legătură cu amânarea acreditării ambasadorului olandez la București, în contextul în care cercurile diplomatice cred că România blochează acreditarea pe fondul disensiunilor privind Schengen, notează postul Radio Netherlands, citat de Mediafax. Președintele Traian Băsescu s-a remarcat deja printr-o serie de atacuri foarte dure la adresa Olandei, care se opune cu încăpățânare accesului României în spațiul european fără frontiere interne.

Noul ambasador olandez numit în România, Matthijs van Bonzel, așteaptă de câteva luni să prezinte documentele de acreditare pre-ședintelui Traian Băsescu, iar, conform postului Radio Netherlands, șeful statului român nu a găsit timp să îl primească pe diplomatul olandez.

De asemenea, conform postului de radio citat, președintele Camerei de Comerț româno-olandeze din București a discutat despre această problemă cu politicienii olandezi.

Misiunea diplomatică a Olandei la București preciza încă din decembrie că ambasadorul își exprimă speranța că va prezenta scrisorile de acreditare cât mai curând posibil președintelui României.

Diplomații speculează că atitudinea Bucureștiului este legată de refuzul Olandei de a accepta aderarea României la Schengen.

Guvernul de la Haga argumentează că România și Bulgaria încă nu sunt pregătite să adere la Schengen pentru că nu ar combate eficient corupția și infracționalitatea organizată. O eventuală decizie a Olandei ar putea fi luată în această toamnă, după raportul Comisiei Europene privind reforma justiției și lupta anticorupție din România, care va fi dat publicității în vară

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 10 Aprilie 2012
Stire din Actual : Atentat cu bombă la Atena
Pagina a fost generata in 0.3127 secunde