Concurs Amnesty International cere anchetarea

211
Amnesty International cere anchetarea - dbbdb5a07c8faafe103dc7fab9ce3274.jpg

Articole recomandate

Amnesty International (AI) și un congresman au cerut administrației Obama să îl aducă în fața justiției pe fostul președinte George W. Bush, care mărturisește în memoriile sale, publicate marți, că a dat ordinul de a determina deținuții să vorbească prin utilizarea simulării înecului.
"Mărturia președintelui Bush este suficientă pentru a declanșa obligația internațională pe care Statele Unite o au de a ancheta asupra acestei mărturii și să îl acuze dacă se adeverește", a declarat Rob Freer, din cadrul Amnesty International, citat de Mediafax.
De asemenea, într-un comunicat, organizația de apărare a drepturilor omului cere Statelor Unite să creeze o anchetă independentă pentru a face lumină în cazul încălcărilor drepturilor omului comise în numele "războiului contra terorismului", în timpul președinției lui George W. Bush, în perioada 2001-2009.
În "Decision Points", memorile sale, apărute marți în Statele Unite, Bush povestește că a autorizat Agenția Centrală Americană de Informații (CIA) să utilizeze simularea înecului contra celui care s-a autoproclamat organizatorul atentatelor de la 11 septembrie 2001, Khaled Sheikh Mohammed.
Simularea înecului constă în vărsarea de apă pe căile respiratorii ale unei persoane imobilizate cu capul în jos, cu un prosop ud, cu scopul creării unei senzații de sufocare.
Potrivit unei note interne a Departamentului de Justiție, dezvăluită în aprilie 2009, CIA l-a supus pe Khaled Sheikh Mohammed la simularea înecului de 183 de ori, după arestarea sa în Pakistan, în 2003.
Amnesty International amintește că Statele Unite au ratificat Convenția ONU contra Torturii în 1994, în baza acesteia având obligația de a aduce în fața justiției autorii actelor de tortură.
În memoriile sale, Bush afirmă că simularea înecului nu era un act de tortură, în baza unui aviz din partea Departamentului Justiției. Însă administrația Obama a apreciat, ulterior, că această practică este tortură și a interzis-o.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.2683 secunde