ANPC: Furajele care dau culoarea galbenă a puilor nu sunt toxice; reprezintă o practică înşelătoare

312
ANPC: Furajele care dau culoarea galbenă a puilor nu sunt toxice; reprezintă o practică înşelătoare - practici-inselatoare-pui-galbeni-1711550738.jpg

Articole de la același autor

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a declarat miercuri că furajele care dau culoarea galbenă a puilor nu sunt toxice pentru păsări sau pentru om, dar reprezintă o "practică comercială înşelătoare".


El a menţionat că această metodă este "destul de extinsă" şi că furajele sunt folosite pentru a da impresia că este vorba despre pui de "calitate superioară".


"Din păcate, destul de extinsă este situaţia. Am stat de vorbă şi cu alţi operatori economici la nivelul industriei, ce ne-au semnalat că această situaţie trenează de foarte mult timp. Nefiind un medic veterinar, nu sunt foarte priceput în domeniul hrănirii puilor, dar am investigat şi am văzut că aceştia sunt hrăniţi cu anumite furaje ce dau culoarea... Nu toxice, nici pentru păsări, nici pentru om, dar vorbim aici de o practică comercială înşelătoare, vorbim de o situaţie cu care se confruntă foarte multe dintre gospodinele ce aleg de la raft puiul mai galben, ştiind cumva, din generaţie în generaţie, că acela este cât mai apropiat calitativ de puiul de ogradă, de demult. Or, iată că aici lucrurile fac să pară cu totul altfel, în sensul în care pui crescuţi doar câteva zeci de zile aparent sunt pui de calitate superioară, în condiţiile în care de fapt au fost vopsiţi, aşa cum spuneam, ca o cioară", a afirmat Horia Constantinescu, într-o declaraţie acordată presei, la sediul PSD.


Şeful ANPC a anunţat că vor fi date ordine de încetare a practicilor comerciale înşelătoare şi că în prezent se desfăşoară o serie de verificări în rândul furnizorilor.


"Vom da decizii sau ordine de încetare a practicilor comerciale înşelătoare, în raport cu această situaţie, pentru că este esenţială informarea consumatorilor. (...) Nu pot să dau date la acest moment cu privire la cantităţile retrase într-o acţiune de anvergură naţională. Încă se fac verificări la mai mulţi dintre furnizori", a spus Horia Constantinescu, potrivit Agerpres.


Totodată, el le-a recomandat consumatorilor să fie atenţi la situaţiile semnalate.


"Grăsimea este galbenă, a puiului, nu neapărat pielea. Pe vremea bunicilor noastre nu cred că, dacă frecai cu buretele de sârmă puiul, acesta brusc se decolora. Dacă noi ne spălăm, oricare dintre noi, nu ne schimbăm culoarea în funcţie de peria pe care o folosim. Deci, cred că nici puişorii. (...) Şi ouăle pot fi vopsite. Am pus în spaţiul public instrucţiunile de utilizare a acestor furaje. Se precizează clar că inclusiv culoarea gălbenuşului de ou poate fi schimbată", a spus el.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.2879 secunde