Arme chimice: Misiunea ONU-OIAC vrea numele comandanților sirieni

82
Arme chimice: Misiunea ONU-OIAC vrea numele comandanților sirieni - chimice-1487399524.jpg

Articole recomandate

O misiune de anchetă a ONU și a Organizației pentru interzicerea armelor chimice (OIAC) cere guvernului sirian să-i transmită numele comandanților și unitățile militare asupra cărora există bănuiala că ar fi lansat atacuri cu clor, potrivit unui raport publicat vineri, transmite Agerpres.ro.


Această misiune comună a Națiunilor Unite și OIAC a dezvăluit că mai multe unități ale armatei siriene au utilizat arme chimice contra a trei sate din nordul Siriei în 2014 și 2015.

În ultimul său raport prezentat Consiliului de Securitate, misiunea a anunțat că a cerut oficial Siriei să furnizeze informații despre operațiunile sale aeriene, în special referitoare la două baze de unde ar fi decolat elicoptere transportând bombe cu clor.

Anchetatorii solicită "numele exacte ale unităților forțelor armate siriene și ale oricărei unități exterioare forțelor armate" ce figurează pe planurile de zbor, se scrie în raportul comun.

"Astfel de informații au o mare importanță, deoarece comandanții sunt responsabili de toți cei aflați sub controlul lor", continuă această misiune de anchetă, botezată JIM. Guvernul sirian a ignorat această cerere, a precizat misiunea.

Franța și Regatul Unit cer Consiliului de Securitate interzicerea vânzării de elicoptere Siriei și impunerea de sancțiuni ale ONU contra liderilor și militarilor sirieni legați de dezvoltarea armelor chimice.

Rusia, alt membru permanent al Consiliului, a pus la îndoială afirmațiile grupului de experți, afirmând că acestea nu sunt destul de concludente pentru a justifica impunerea de sancțiuni.

Organizația de apărare a drepturilor omului Human Rights Watch a publicat luni un raport ce făcea referire la cel puțin opt atacuri chimice la finalul lui 2016 în timpul ofensivei de la Alep ce viza preluarea unor cartiere rebele.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0342 secunde