Astronomii au descoperit o stea neobișnuit de strălucitoare

207
Astronomii au descoperit o stea neobișnuit de strălucitoare - star91770200-1673775897.jpg

Articole de la același autor

Astronomii susţin că au rezolvat misterul din spatele unei stele neobișnuit de strălucitoare. Aceasta nu a fost vizibilă până acum din cauza unei alte stele, care a provocat o eclipsă cu durata de şapte ani, relatează CNN, citată de news.ro. Anastasios Tzanidakis, doctorand la Universitatea din Washington, și profesorul asistent de cercetare astronomică James Davenport căutau „stele care se comportă ciudat” atunci când au primit o alertă despre o potențială ciudățenie stelară de la sonda spațială Gaia. Observatorul spațial, lansat de Agenția Spațială Europeană în 2013, are misiunea de a crea cea mai precisă hartă 3D a galaxiei Calea Lactee de până acum. Astronomii s-au concentrat pe Gaia17bpp, o stea care a crescut treptat în luminozitate pe o perioadă de 2,5 ani. Rezultatele investigației și analizei lor asupra stelei, împărtășite marți la cea de-a 241-a întâlnire a Societății Americane de Astronomie din Seattle, au dezvăluit că steaua în sine nu s-a schimbat.

În schimb, vedeta are un însoțitor ciudat, responsabil pentru ceea ce cercetătorii estimează a fi o „eclipsă de șapte ani”. „Credem că această stea face parte dintr-un tip extrem de rar de sisteme binare, între o stea mai mare – Gaia17bpp – și o mică stea însoțitoare, care este înconjurată de un disc expansiv de material și praf”, a spus Tzanidakis. „Pe baza analizei noastre, aceste două stele se orbitează reciproc pe o perioadă de timp excepțional de lungă – până la 1.000 de ani. Așadar, să prinzi această stea strălucitoare eclipsată de tovarășul ei prăfuit este o ocazie unică într-o viață de om”, a adăugat el.

Sonda Gaia a început să observe steaua în 2014. Cercetătorii au reunit toate observațiile Gaia asupra stelei și au urmărit alte observații ale Gaia17bpp care au fost luate de telescopul Pan-STARRS1 din Hawaii și de misiunea WISW/NEOWISE a NASA, începând cu 2010. Comparând imaginile stelei Gaia17bpp, cercetătorii au stabilit că luminozitatea stelei a scăzut cu 4,5 ordine de mărime, adică de 45.000 de ori. A rămas așa timp de 7 ani, din 2012 până în 2019.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.228 secunde