EVENIMENT UNICAT! Galaxie masivă, identificată de astronomi

251
EVENIMENT UNICAT! Galaxie masivă, identificată de astronomi - ddd-1576769795.jpg

Articole recomandate

Astronomii au anunțat identificarea celei mai îndepărtate galaxii în care se formează stele, o galaxie foarte masivă, botezată MAMBO-9, ce a fost observată folosind sistemul de radiotelescoape Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) din Chile, transmite Space.com, citat de Agerpres.

Cercetătorii au reușit să observe această galaxie așa cum arăta la 970 de milioane de ani după Big Bang. Observațiile au indicat că MAMBO-9 conține o cantitate uriașă de gaze și praf cosmic, ceea ce sugerează că este o gigantică maternitate stelară. O galaxie atât de masivă poate ajunge la niveluri record de formare de noi stele, producând în fiecare an mai multe mii de mase solare, prin comparație cu galaxia noastră, Calea Lactee, care produce, în medie, trei mase solare pe an. Ținând cont de această rată extremă de formare de noi stele, este posibil ca galaxia MAMBO-9 să fi influențat evoluția Universului tânăr, conform comunicatului oamenilor de știință.

Galaxiile conțin miliarde de stele care își trimit lumina în întregul univers. Norii de gaze și praf pot ascunde această lumină. Deși astronomii au detectat pentru prima oară lumina de la MAMBO-9 în urmă cu un deceniu, telescoapele de atunci nu erau suficient de sensibile pentru a se putea determina cât de departe se află această galaxie.

"Astfel de galaxii au tendința de a sta ascunse la vedere", susține Caitlin Casey, astronom de la Universitatea Texas din Austin și coordonatorul studiului ce însoțește această descoperire. "Știm că (astfel de galaxii) sunt acolo, însă nu sunt ușor de găsit pentru că lumina emisă de stelele lor este ascunsă de nori de praf cosmic".

Radio-observatoarele, așa cum este ALMA din Chile, pot detecta obiecte dificil sau imposibil de observat cu telescoape optice, așa cum sunt astfel de galaxii în care se formează numeroase noi stele, ce sunt de obicei ascunse după nori groși de praf și gaze cosmice.

Folosind informațiilor obținute prin intermediul observatorului ALMA, cercetătorii au putut calcula masa acestei galaxii. "Masa totală de gaz și praf din această galaxie este enormă: de 10 ori mai mare decât masa tuturor stelelor din Calea Lactee. Acest lucru înseamnă că în momentul observației, galaxia MAMBO-9 mai avea rezerve pentru formarea a numeroase noi stele", conform lui Casey.

Observațiile realizate prin sistemul de radiotelescoape ALMA au indicat și faptul că această galaxie se afla în proces de ciocnire cu o altă formațiune galactică. Astfel de ciocniri galactice pot, de asemenea, să intensifice procesele de formare de noi stele.

Concluziile echipei coordonate de Caitlin Casey au fost publicate în ultimul număr al revistei The Astrophysical Journal. Cercetătorii au precizat că doresc să folosească radio-observatorul ALMA pentru a descoperi și alte galaxii primordiale, extrem de îndepărtate, care pot oferi indicii despre evoluția Universului.

"În mod normal, praful (cosmic) este un produs rezultat în urma procesului de moarte stelară. Ne așteptam (ca MAMBO-9) să aibă de 100 de ori mai multe stele și foarte puțini nori de praf. Dar MAMBO-9, în momentul în care am observat-o noi, nu își formase încă majoritatea stelelor și dorim să aflăm care este originea acestor nori de gaz și praf cosmic și cum s-au putut ei forma în timp atât de scurt după Big Bang", a mai susținut Caitlin Casey.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3124 secunde