Comisia Europeană, o nouă procedură de infringement pentru România

417
Comisia Europeană, o nouă procedură de infringement pentru România - ce-infringement-romania-1713966853.jpg

Articole de la același autor

Comisia Europeană a demarat o nouă procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere a României. Statul nu aplică în mod corect regulile Directivei 2011/7 privind combaterea întârzierii în efectuarea plăţilor în tranzacţiile comerciale, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar. În mod particular, Statului Român, prin entitățile publice, i se reproșează că întârzie plățile către farmaciile private, ceea le poate băga în faliment.


Întârzierile în efectuarea plăţilor afectează lichidităţile întreprinderilor şi complică situaţia financiară a acestora. Acestea afectează, de asemenea, competitivitatea şi rentabilitatea întreprinderilor, odată ce creditorul trebuie să obţină finanţări externe din cauza efectuării cu întârziere a plăţilor.


“România are două luni pentru a răspunde și a remedia deficiențele semnalate de Comisie. În absența unui răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să emită un aviz motivat României și să trimită cazul la Curtea de Justiție a Uniunii Europene”, se arată în documentul instituției europene.


Directivele europene nu sunt facultative


Directiva 2011/7 obligă autorităţile publice să îşi plătească facturile în decurs de 30 de zile calendaristice, termenul legal de plată putând fi extins până la maximum 60 de zile calendaristice pentru entităţile publice care furnizează servicii de asistenţă medicală.


Comisia reproșează României că autorităţile de sănătate publică plătesc farmacile independente cu întârzieri semnificative pentru medicamentele eliberate pacienţilor prin sistemul naţional de asigurări de sănătate. Întrucât farmaciile sunt direct răspunzătoare faţă de distribuitori şi alte părţi din lanţul de aprovizionare pentru orice întârzieri din partea lor, aceste întârzieri la plată riscă să falimenteze farmaciile independente din România, precizează sursa citată.
Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4675 secunde