Atentante în Franța / Cel puțin unul dintre teroriști venea din Siria

80
Atentante în Franța / Cel puțin unul dintre teroriști venea din Siria - attack-1447577677.jpg

Articole recomandate

Informații puține deocamdată în ancheta atentatelor de la Paris. Tot ce știu deocamdată procurorii este că teroriștii care au comis cele șase atacuri sângeroase au acționat în trei echipe. Până acum, anchetatorii au reușit să afle date doar despre doi din cei șapte atacatori. Unul este un cetățean francez cu opt condamnări la activ, iar altul un cetățean sirian. Autoritățile au găsit asupra lui pașaport, iar aseară, poliția elenă a confirmat că bărbatul a fost înregistrat în Grecia în octombrie, ca solicitant de azil. Între timp, poliția franceză a reținut două persoane, dar ancheta se ramifică și în Belgia, unde s-au făcut mai multe arestări. Autoritățile de la Bruxelles au ridicat la maximum nivelul de alertă teroristă.



Presa franceză a publicat noi imagini de la asaltul poliției asupra sălii de concerte Bataclan, unde trei atacatori au ucis peste 80 de oameni, iar apoi s-au aruncat în aer. Locul a fost unul dintre cele șase puncte unde teroriștii au atacat și pe care anchetatorii le-au verificat ore întregi în căutarea unor indicii despre autorii atentatelor.

François Molins, procurorul general al Parisului: În acest stadiu al anchetei, putem spune că unul dintre teroriști, autor al luării de ostatici din clubul Bataclan, a fost identificat. Este vorba de un individ născut pe data de 21 noiembrie 1985, cunoscut justiției pentru delicte de drept comun, pentru că în cazierul său judiciar se regăsesc opt condamnări între 2004 și 2010 pentru infracțiuni de drept comun. Este vorba de un individ care nu a fost niciodată încarcerat și care, în 2010, a făcut obiectul unui dosar S pentru radicalizare, dar care nu a fost niciodată implicat într-un dosar de filieră sau de asociere cu infractori teroriști.

Tatăl și fratele atacatorului identificat au fost reținuți aseară de polițiștii francezi care au descins în două localități din regiunea pariziană.

Pe de altă parte, două pașapoarte străine, unul egiptean și unul sirian, au fost găsite lângă cadavrele a doi dintre atacatori. Aseară, poliția elenă a anunțat că cetățeanul sirian despre care francezii au cerut detalii a fost înregistrat în octombrie în insula Leros.

Anchetatorii spun că atacatorii din sala de spectacole Bataclan le-au spus polițiștilor că actele lor sunt o răzbunare pentru intervenția Franței împotriva ISIS.

François Molins, procurorul general al Parisului: În timpul unor scurte negocieri, teroriștii au menționat Siria și Irakul.

La rândul ei, Belgia a arestat mai multe persoane. Anchetatorii bănuiesc acum că una dintre cele trei echipe de teroriști venise din această țară. O mașină închiriată în Belgia și găsită lângă Bataclan i-a condus pe anchetatori la suspecții din țara vecină.

Eric Van Der Sypt, procuror federal belgian: Am deschis un dosar penal pentru atac terorist și participare la activități teroriste. Mai multe mandate de percheziție și arestare au fost puse în aplicare.

Coordonarea atacurilor este o certitudine: de la prima explozie de lângă Stade de France, până la ultima, în incinta Bataclan, a trecut mai puțin de o jumătate de oră, scrie France Presse. În plus, toți atacatorii aveau arme Kalașnikov și același tip de explozibil asupra lor. Este un atac fără precedent pentru Franța prin amploarea bilanțului, dar și prin modul de operare: este pentru prima oară când pe teritoriul francez au loc atacuri sinucigașe.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.5093 secunde