Barroso salută deciziile luate la summit-ul Merkel-Sarkozy

314
Barroso salută deciziile luate la summit-ul Merkel-Sarkozy - merkelsarkozybarosso-1313562860.jpg
Președintele Comisiei Europene, José Manuel Durao Barroso, a salutat marți deciziile ''importante'' luate la summit-ul dintre cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Nicolas Sarkozy privind guvernarea zonei euro, relatează Agerpres.

Propunerile cancelarului german și ale președintelui francez, îndeosebi cele referitoare la guvernarea economică pentru zona euro, ''reprezintă o contribuție politică importantă din partea celor două mari puteri economice ale zonei la dezbaterea și la activitatea în curs de desfășurare în legătură cu aceste chestiuni'', a afirmat Durrao Baroso într-un comunicat comun cu comisarul european pentru afaceri economice, Olli Rehn.

''O monedă comună implică responsabilități comune și necesită o coordonare mai strânsă a politicilor economice'', sunt de părere cei doi responsabili europeni.

Ei aprobă îndeosebi propunerea privind formarea unui guvern economic al zonei euro: ''un format și o frecvență periodică a summit-urilor zonei euro, cu un președinte permanent, contribuie la un leadership politic stabil și mai puternic'', au estimat cei doi.

Cererea formulată de Angela Merkel și Nicolas Sarkozy de adoptare a unei ''reguli de aur'' bugetare de către cele 17 țări membre ale zonei euro este ''un angajament politic puternic în favoarea stabilității pe termen lung a finanțelor publice''.

Propunerea referitoare la introducerea unei taxe pe tranzacțiile financiare, un alt anunț făcut de Merkel și Sarkozy, ''va fi un instrument cheie pentru a asigura că sectorul financiar aduce o contribuție mai justă la conturile publice'', au afirmat Durao Barroso și Rehn, reamintind că executivul european a anunțat deja că va face o propunere în acest sens ''în curând''.

Comisia Europeană va lucra împreună ''cu președintele Consiliului European și cu președintele Eurogrupului'' și va face propuneri ''în următoarele săptămâni'', conchide comunicatul.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 4.1921 secunde