Betoane pe plaja Mamaia

460
După ce s-a sfârșit sezonul estival, s-a dat liber la construcții în Mamaia. Cum nicio autoritate nu mai pune piciorul pe plajă până în luna mai, agenții economici își fac de cap. Construcțiile nu sunt însoțite de panouri informative, iar plaja și spațiul verde au devenit loc de depozitare a deșeurilor.

O nouă construcție din beton se înalță la limita plajei, lângă Club Castel Mamaia. Construcția a ajuns la nivelul al doilea. Dăm de două ori ocol șantierului poate – poate găsim și pancarta obligatorie care trebuie să însoțească orice construcție. Nici vorbă de așa ceva. În schimb, șantierul se întinde atât cât doresc muncitorii. Bucățile de lemn sunt aruncate până hăt departe pe plajă, dar și pe spațiul verde. Ne uităm atenți pe unde călcăm întrucât ne putem răni în cuiele care au rămas în scândurile împrăștiate.
Câțiva muncitori își văd de treabă la primul etaj. "Vreți să urcați?" - ni se adresează o invitație. Cerem doar să vorbim cu un șef de șantier, dar nu există. Muncitorii știau un singur lucru: că acolo va fi ridicat un hotel.
După câteva ore aflăm și a cui este construcția. Investitorul este Stere Nancu și, spune el, este proprietar pe teren și are toate avizele necesare pentru ridicarea construcției. "A fost o terasă acolo, locul a fost betonat, eu am luat betonul și de aceea construcția pare că s-a ridicat pe plajă", ne spune Stere Nancu. Imobilul va avea un restaurant, spații de alimentație publică și spații de cazare.
Cum poate ajunge o persoană fizică proprietar pe o porțiune de plajă? Probabil, în urma delimitării provizorii din 2001 dintre Direcția Dobrogea Litoral și Apele Române și Primăria Constanța, suprafața de teren a trecut în administrarea municipalității, după care a fost înstrăinată.
Noua construcție se învecinează cu panourile de stuf montate de Apele Române pentru protecția plajei. Un alt argument că imobilul ocupă și un sector de nisip.
Întrebat de ce nu a montat lângă construcție și panoul informativ obligatoriu, el ne-a spus că a avut așa ceva, însă l-a smuls vântul săptămâna trecută.
Din păcate, vântul nu a împrăștiat și zecile de scânduri de pe spațiul verde și de pe plajă. "O să mă duc astăzi la construcție și o să facem curățenie", a promis investitorul.
Cătălina Ispas, membru în secretariatul Comitetului Național al Zonei Costiere spune că în luna februarie a anului trecut
s-a aprobat modificarea vechiului plan urbanistic de detaliu pentru stațiunea Mamaia, beneficiar fiind Primăria Constanța. Odată ce noul PUD a intrat în vigoare, Primăria Constanța a emis mai multe autorizații de construire.
Așteptăm ca autoritățile locale de mediu să verifice mai atent modul în care se respectă legislația în domeniul construcțiilor și să nu-și paseze una alteia obligația de a efectua controale. Le reamintim celor de la Apele Române că au în administrare plajele și în extrasezon și, prin urmare, nu ar trebui să permită investitorilor să transforme un bun public în loc de depozitare a deșeurilor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6434 secunde