Clădirea dărăpănată mai trebuie să "reziste" până luna viitoare

Bolnavii de la Endocrinologie se mută în locul studenților de la Medicină

1177
De mai bine de șapte ani, bolnavii cu probleme endocrine sunt spitalizați, la Constanța, în saloane care riscă să se prăbușească la cel mai mic cutremur. Clădirea dărăpănată mai trebuie să reziste doar o lună. În octombrie, Compartimentul de Endocrinologie se va muta într-un spațiu alăturat, mult mai sigur și mai mare. Un spațiu locuibil, dar care are nevoie de renovări, pentru a fi potrivit desfășurării activității medicale. Iar bani, deocamdată, nu sunt.

Compartimentul de Endocrinologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța a avut întotdeauna adresabilitate ridicată. Cu toate astea, ani de zile, nu s-a găsit un spațiu măcar "acceptabil" unde să funcționeze. Clădirea din spatele Policlinicii 2, unde medicii acordă consultații și unde bolnavii primesc tratamentele, arată mai degrabă ca o casă părăsită, cu pereți crăpați și scorojiți, ferestre și uși din lemn putrezit. Deși sunt spitalizați într-un spațiu impropriu, cu pereți care riscă să se prăbușească oricând, pacienții nu se mai revoltă în niciun fel. Acceptă situația și așteaptă vindecarea.
Impresionați de ce au văzut, americanii de la baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu au vrut să dea, anul trecut, o mână de ajutor și au început renovarea clădirii. Până când o parte din podeaua holului care duce spre grupurile sanitare s-a surpat. Militarii și-au dat seama că munca lor este în van, așa că au renunțat și și-au îndreptat atenția către Clinica de Boli Dermato-Venerice.
De atunci, deși a fost clar că pericolul este foarte mare, nimeni nu a luat nicio măsură. Bolnavii, medicii și pacienții au rămas în aceeași clădire nesigură. Situația a fost adusă de foarte multe ori în atenția opiniei publice. S-a discutat mult pe această temă, dar până acum s-au obținut doar promisiuni.

"…accesul dumneavoastră în această clădire prezintă riscuri…"
"În calitate de medic șef al compartimentului Clinic de Endocrinologie doresc să vă informez că accesul dumneavoastră în această clădire prezintă riscuri prin deteriorarea structurii de rezistență. Personal nu pot decât să regret această situație penibilă care a afectat buna desfășurare a activității medicale și didactică a singurei unități de profil.
Pentru orice eveniment nedorit, în special accidentări, nu pot să-mi asum nicio răspundere" - semnează prof. univ. dr. Eduard Circo. Mesajul este așezat chiar pe ușa de la intrarea în clădirea Compartimentului Clinic de Endocrinologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța. Ce spun pacienții care ajung într-o unitate sanitară unde medicii îi avertizează că există riscul ca pereții să cadă peste ei? "Probabil că bietul om nici nu se mai uită. Sunt pacienți în vârstă care toată viața au fost înțelegători și care deja nu se mai revoltă", precizează Eduard Circo.

Endocrinologia se mută din octombrie
După ani de zile în care a funcționat într-o clădire improprie, Compartimentul de Endocrinologie se va muta, în sfârșit, în clădirea alăturată, acolo unde funcționează catedra de Anatomie a Facultății de Medicină. Studenții și profesorii se vor muta în casă nouă, așa că lasă loc Compartimentului de Endocrinologie. Și acest spațiu are nevoie de modernizări, pentru a fi propice derulării activității medicale. De unde vor veni banii? Medicul șef e optimist: "Probabil că Autoritatea de Sănătate Publică ne va aloca acești bani și nu se va supăra nimeni dacă vom avea și niște sponsori", spune dr. Eduard Circo.
Perspectivele sunt optimiste, spune medicul, pentru că există promisiuni că va fi reabilitată o altă clădire, tot din curtea Spitalului de Boli Infecțioase, care până acum a fost nefuncțională și unde există spațiul unde să își desfășoară activitatea o secție de spital în condiții normale. Deocamdată, însă, sunt doar promisiuni.
"Am primit aprobare pentru transformarea secției de endo-crinologie, dar din cauza lipsei de spațiu s-a amânat. Acum avem 15 paturi. În noua clădire vor fi 25, dar vreau să spun că soluția aceasta implică totuși o activitate de modernizare", spune Eduard Circo. E nevoie și acolo de bani, foarte mulți bani, iar de unde vor veni fondurile nu se știe deocamdată, pentru că nu a fost avansată o promisiune concretă.
Poate că Ministerul Sănătății și Consiliul Județean Constanța își vor îndrepta atenția și către această secție, vitregită timp de atâția ani. Mai ales că adresabilitatea compartimentului de Endocrinologie este mare. În afară de constănțeni, acolo vin pentru a-și recupera sănătatea pacienți din Tulcea, Ialomița, Călărași. Din ce în ce mai mulți români au nevoie de tratamente pentru afecțiuni endocrine. Cele mai frecvente sunt osteoporoza și afecțiunile glandei tiroide.
Eduard Circo spune că, de la 1 decembrie, intenționează să deschidă un ambulatoriu de specialitate, care să asigure activitate medicală permanentă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8549 secunde