Bulgaria. Premierul anunță demisia guvernului, pe fondul protestelor

140
Premierul Boiko Borisov a anunțat astăzi demisia guvernului, după o serie de proteste antiguvernamentale violente generate de scumpirea prețului la electricitate. "Avem demnitate și onoare. Poporul este cel care ne-a încredințat puterea, astăzi noi i-o dăm înapoi", a declarat Boiko Borisov, precizând că nu va participa la un guvern interimar înaintea alegerilor legislative prevăzute pentru iulie.
Zece persoane au fost spitalizate seara trecută în urma unor ciocniri la Sofia între poliție și manifestanți care protestau față de scumpirea electricității, a anunțat Spitalul de Urgență Pirogov, relatează AFP.

În plus, trei polițiști au fost răniți, iar 11 manifestanți reținuți, potrivit directorului adjunct al poliției din Sofia, Hristo Terziiski.

Aproximativ o mie de persoane, în majoritate tinere, au manifestat în capitală, pentru a zecea zi consecutiv, împotriva creșterii prețurilor la electricitate.

Fiind atacați cu pietre și petarde, polițiștii au reacționat cu lovituri de bastoane.

Tinerii au continuat să se plimbe haotic prin oraș, distrugând mașini, între care vehicule aparținând polițiștilor, și vitrinele magazinelor.

Luni seara, 11 persoane, între care șase polițiști, au fost rănite în timpul unei manifestații la Sofia. Manifestații au avut loc marți în alte zece orașe din țară, fără incidente majore.

Premierul conservator Boiko Borisov a promis marți o reducere cu 8 la sută a prețurilor la energie începând din martie. În afară de aceasta, o procedură de retragere a licenței de distribuție a energiei a fost lansată împotriva societății cehe CEZ, care are drepturi exclusive pentru distribuirea energiei electrice în vestul țării.

Miercuri, Parlamentul trebuia să aprobe o remaniere ministerială în urma demiterii de luni a ministrului Finanțelor Simeon Djankov.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 19 Februarie 2013
Stire din Economie : Guvernul a adoptat timbrul de mediu
Miercuri, 13 Februarie 2013
Stire din Economie : Guvernul a aprobat privatizarea CFR Marfă
Pagina a fost generata in 0.7254 secunde