Cadrele medicale de la Terapie Intensivă, terorizate de romii care vor să-și vadă rudele internate

324

Articole de la același autor

"Pe aici nu se trece!" – asta sunt nevoiți să le spună medicii și asistentele de la Secția de Terapie Intensivă romilor care vor cu orice preț să își viziteze în grup rudele internate. Când o persoană de etnie romă are o problemă medicală, tot neamul vine să o viziteze - povestesc cadrele medicale de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, care spun că, de foarte multe ori, sunt amenințate de romi. Ei sunt foarte agresivi și, frecvent, intră cu forța în saloane.

"Lăsați-ne să-l vedem, că e fratele nostru! Aoleu, ce i-ați făcut?! Ce are? Dacă nu ne lăsați, vă batem pe toți și intrăm cu forța!" - asta aud, frecvent, cadrele medicale de la secția de Terapie Intensivă. Romii vin în familie să-și viziteze rudele internate la reanimare, chiar dacă în această secție accesul vizitatorilor este restricționat.
Cadrele medicale sunt terorizate de romi. Ei nu înțeleg că într-o unitate medicală sanitară există reguli care trebuie să fie respectate.
"Încerc să nu le permit mare lucru, dar uneori mi-e frică de ei, pentru că vin în grup și insistă să intre toți să-și vadă ruda internată. De cele mai multe ori, le spun «V-am zis că nu-i voie aici. Dacă vreți să-l vedeți vi-l aduc pe hol și îl tratați cum știți». Unii înțeleg când le spunem așa. Alții sunt foarte agresivi. Țin minte că unul mi-a zis într-o zi «Vrei să bag cuțitu’-n tine?». Mi-a fost cam frică, pentru că știu că sunt agresivi", povestește dr. Gheorghe Nicolae, șeful secției de Anestezie și Terapie Intensivă.
Romii sunt foarte uniți și vor cu orice preț să fie alături de persoanele dragi atunci când au o problemă de sănătate. Medicul șef al secției ne-a declarat că, de foarte multe ori, romii intră cu forța în saloane. "Fac mare scandal, iar serviciul de pază și protecție al spitalului este ca și inexistent. Când îi chemăm, se fac că n-aud. Le este frică și lor de romi", a precizat dr. Nicolae. Medicul spune că romii sunt curajoși doar atunci când se află în grup: "Sunt foarte fricoși atunci când vin la sala de operație și sunt singuri", precizează șeful secției.
Pacienții internați în secția de Anestezie și Terapie Intensivă se află în stare foarte gravă. Tocmai de aceea, ei trebuie să beneficieze de condiții speciale. Aparținătorii își pot vizita rudele internate la reanimare doar între orele 16.00 și 17.30. În salon poate intra un singur aparținător, care trebuie să poarte halat și pelerină.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.706 secunde