Maxima zilei: "Libertatea ta de a fuma se termină acolo unde încep plămânii mei."

Când e necesară intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea prostatei?

2651

Articole de la același autor

Nu există un tratament medical eficace care să vindece adenomul de prostată. Unele produse medicamentoase pot ameliora intensitatea simptomelor, dar nu împiedică evoluția bolii.
În alegerea celei mai bune metode, următorii factori joacă un rol hotărâtor: felul și intensitatea tulburărilor, starea generală și vârsta pacientului dar, mai ales, stadiul bolii. În funcție de vârstă și de starea de sănătate a pacienților, medicul urolog va indica o intervenție chirurgicală.

Atunci când există tulburări minore, care abia au început în cursul urinării, este un semn că trebuie început un tratament. În aceste cazuri, terapia medicamentoasă este eficientă.
De la o anumită intensitate a simptomelor, medicamentele nu mai sunt eficiente. În funcție de vârstă și de starea de sănătate a pacienților, medicul urolog va indica o intervenție chirurgicală, așa cum ne-a spus prof. dr. Viorel Tode, pe care îl puteți contacta la cabinetul medical de pe strada Mihai Viteazu, nr. 67 B sau la telefonul 0241/811955.
"Indicația este reprezentată prostatei bucată cu bucată prin uretră - operație endoscopică. Odată cu îndepărtarea tumorii benigne, uretra este, din nou, liberă și jetul de urină nu mai are niciun obstacol", a precizat dr. Tode.
În funcție de mărimea prostatei și de prezența sau absența complicațiilor, medicul poate indica așa numita operație deschisă a prostatei.
Operația de prostată clasică nu trebuie să vă descurajeze sau să vă sperie. Este o soluție de rezolvare cu indicații precise. Prostatele mari complicate cu litiază, diverticuli, tumori pot fi rezolvate cu succes prin această metodă.

Măsuri de prevenție
Măsurile de prevenție împotriva măririi prostatei pot să nu acționeze întrucât de cele mai multe ori tumorile benigne nu sunt dependente de influențele exterioare. Este, mai degrabă, vorba de o problemă care apare odată cu înaintarea în vârstă a bărbatului.
Se recomandă, în general, menținerea unui stil de viață sănătos, fără consum de alcool concentrat, cu multă mișcare în aer liber.
Este posibilă recunoașterea precoce a bolii prostatei numai atunci când bărbatul merge la un consult medical cât mai devreme. Atât urmările benigne cât și cele maligne ale prostatei pot să determine tulburări în stadiile inițiale. Întrucât în ambele afecțiuni o terapie pentru a avea succes trebuie începută cât mai devreme cu putință, recunoașterea bolii depinde foarte mult de precocitatea examinării. "Chiar dacă aveți sau nu tulburări, trebuie ca după 45 de ani să mergeți periodic la medic pentru examinarea prostatei. Din nefericire, statisticile arată că numai 10 până la 20% dintre bărbați apelează la această măsură preventivă a examinării periodice", spune specialistul.
"Nu urmați sfaturile colegilor sau al prietenilor. Afecțiunea se poate complica și astfel va fi mai greu de tratat", a încheiat dr. Tode.

Prostata este situată în imediata vecinătate a rectului, astfel încât medicul o poate palpa cu ușurință cu aportul degetului arătător. Această explorare este, de regulă, nedureroasă și nu implică niciun pericol. Medicul poate obține informații importante simțind suprafața prostatei, verificându-i consistența și evaluând mărimea sau eventualele modificări ale acesteia.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0483 secunde