Casa Albă dă asigurări că telefonul lui Cameron nu a fost spionat

51
Casa Albă dă asigurări că telefonul lui Cameron nu a fost spionat - cameron-1382782814.jpg

Articole recomandate

Convorbirile telefonice ale premierului britanic David Cameron nu au fost supravegheate de SUA, a declarat, pentru BBC, Caitlin Hayden, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, transmite sâmbătă EFE, citat de Agerpres.ro.

Întrebată în legătură cu premierul britanic, Caitlin Hayden a răspuns: 'Pot confirma, comunicațiile sale nu au fost și nu vor fi supravegheate de SUA'.

Conform dezvăluirilor din presă, Agenția Națională de Securitate (NSA) a SUA a interceptat telefonul mobil al cancelarului german, Angela Merkel, și a monitorizat milioane de apeluri telefonice în Franța.

Potrivit ziarului britanic 'The Guardian', care cita un document din 2006 dezvăluit de fostul consultant Edward Snowden, NSA a spionat convorbirile telefonice purtate de 35 de lideri din întreaga lume.

Guvernul lui Barack Obama nu a spus clar dacă a spionat-o sau nu în trecut pe Angela Merkel, însă a subliniat că, în prezent, nu sunt interceptate comunicațiile sale. La rândul său, cancelarul a spus că este 'absolut inacceptabil spionajul între prieteni și aliați'.

David Cameron, unul dintre cei mai fermi aliați ai SUA, a refuzat să comenteze în legătură cu scandalul privind spionajul american în Europa, însă a luat apărarea activității desfășurate de serviciile de informații în lupta împotriva terorismului.

Într-o conferință de presă desfășurată la sfârșitul Consiliului European de la Bruxelles, Cameron a criticat gestul lui Edward Snowden de a face dezvăluiri asupra activităților de spionaj. Aceste dezvăluiri, a spus el, 'fac mult mai dificilă protecția' țărilor și a populației.

Tot sâmbătă, 'The Guardian' publică noi documente secrete dezvăluite de Snowden, potrivit cărora centrul britanic de interceptări GCHQ a încercat să țină secrete programele de spionaj în masă.

GCHQ se temea că dezvăluirea acestora ar fi condus la o 'dăunătoare dezbatere publică' privind activitatea sa și la plângeri în fața unor instanțe precum Curtea Europeană a Drepturilor Omului, adaugă EFE.

Potrivit dezvăluirilor lui Snowden, centrul britanic de interceptări a folosit programul american PRISM pentru a obține informații de la principalii furnizori de internet.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5542 secunde