Ce scrie presa străină despre alegerile prezidențiale din România

206
1
Ce scrie presa străină despre alegerile prezidențiale din România - europeanpress1-1415011915.jpg

Articole recomandate

Premierul Victor Ponta a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, potrivit exit-poll-urilor, învingându-l pe principalul său contracandidat, Klaus Iohannis, cu care se va confrunta în turul doi, relatează presa internațională, apreciind însă că jocul rămâne deschis.

REUTERS
Agenția REUTERS notează că premierul Victor Ponta a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, potrivit exit-poll-urilor, învingându-l pe principalul său contracandidat, Klaus Iohannis, un primar etnic german susținut de două partide de dreapta, cu care se va confrunta în turul doi, la 16 noiembrie.


ASSOCIATED PRESS

Sondajele efectuate la ieșirea de la urne arată că premierul și primarul Sibiului se vor înfrunta în cel de-al doilea tur al scrutinului prezidențial după ce nici unul dintre candidați nu a obținut majoritatea din primul tur, relatează ASSOCIATED PRESS. Pe primul loc s-a clasat premierul Victor Ponta, un fost procuror a cărui popularitate nu pare să fi fost grav afectată de anchetele de corupție care vizează membri ai partidului său, notează AP.

DEUTSCHE WELLE precizează că Ponta a promis că va reduce taxele și va crește pensiile, subliniind nevoia de a menține relații bune atât cu Uniunea Europeană, cât și cu China. El a anunțat de asemenea, recent, creșterea cu 10 la sută a salariilor în sectorul sanitar, mărindu-și popularitatea.


DPA

Potrivit agenției germane DPA, campania pentru turul doi ar urma să se concentreze tot pe corupție, o problemă care afectează România și îi aduce critici din partea Uniunii Europene. În plus, Ponta și Iohannis ar urma să profite de timpul rămas pentru negocieri cu unii dintre contracandidații lor de la scrutinul de duminică.

BLOOMBERG

Promisiunile lui Ponta de a îmbunătăți nivelul de trai prin salarii și pensii mai mari l-au ajutat să depășească scandalurile de corupție și spionaj care au umbrit campania electorală, notează BLOOMBERG, adăugând că victoria sa nu a fost suficientă pentru a câștiga alegerile din primul tur. "Lupta din runda finală va fi destul de strânsă", a declarat pentru Bloomberg Cristian Ghinea, de la Centrul Român de Politici Europene. "Iohannis încă mai poate recupera diferența. Dacă până astăzi aș fi pariat pe o victorie clară a lui Ponta, acum nu mai sunt atât de sigur", a adăugat el.



AGENCE FRANCE PRESSE


Într-un articol cu titlul "Victor Ponta pe primul loc la prezidențiale, jocul rămâne deschis", AGENCE FRANCE PRESSE notează că duelul dintre Ponta și Iohannis se anunță mai strâns decât se preconiza.

"Jocurile pentru turul doi nu sunt făcute, multe depind de indicațiile pe care le vor da candidații eliminați după primul tur", a declarat pentru AFP sociologul Mircea Kivu, în opinia căruia fostul ministru al Justiției Monica Macovei ar urma să le ceară simpatizanților săi să voteze cu Iohannis, iar fostul premier Călin Popescu Tăriceanu cu Ponta.


AFP


AFP relatează și despre incidentele înregistrate la unele secții de votare din străinătate, în special la Paris, Londra și Viena, unde alegătorii așteptau la cozi pentru a putea vota, și amintește că în 2009, actualul președinte Traian Băsescu a câștigat cel de-al doilea mandat datorită sufragiilor românilor din străinătate.


Sursa: Mediafax

Comentează știrea

ADI
6 noiembrie 2014
OPORTUNITATE

OPORTUNITATE! Cei ce doresc sa castige un ban in plus pot accesa linkul si apoi sa urmeze instructiunile: http://JobandPay.com/?id=259427

Articole pe aceeași temă

Duminică, 12 Octombrie 2014
Stire din Actual : Zi decisivă în Bosnia
Marţi, 04 Noiembrie 2014
Stire din Cetățenești : "Dar dacă votul era obligatoriu?"
Pagina a fost generata in 0.488 secunde