Ce țară a introdus, în premieră mondială, taxa pe grăsimi

539
Ce țară a introdus, în premieră mondială, taxa pe grăsimi - pizza-1317476686.jpg
Danemarca a devenit sâmbătă prima țară din lume care introduce o taxă pe grăsimi, la capătul unei săptămâni în care consumatorii, pentru a face economii, au făcut provizii de unt, pizza, carne și lapte.

Noua taxă, dorită ca o măsură împotriva consumului de grăsimi, prevede 16 coroane /2,15 euro/ la un kilogram de grăsimi saturate. Ea se va aplica la toate produsele ce conțin grăsimi saturate, inclusiv la semipreparate.

'Mă îndoiesc că această măsură va avea un impact pozitiv asupra sănătății, este pur și simplu o taxă' suplimentară, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Confederației daneze a industriașilor, Gitte Hestehave. 'Din câte știm, Danemarca este prima țară din lume care introduce o taxă pe grăsimi', a adăugat reprezentanta confederației, informează Agerpres.ro.

În săptămâna care a precedat intrarea în vigoare a acestei taxe, danezii au devalizat magazinele. 'Am fost nevoiți să ne facem stocuri de tone de unt și margarină pentru a fi în măsură să ne servim clienții', a declarat pentru AFP un responsabil al grupului de produse lactate Arla Distribution, Soeren Joergensen.

Însă pentru Confederația daneză a industriașilor, noua taxă este un 'coșmar administrativ', întrucât, fie că va fi vorba de produse de fabricație daneză, fie că va fi vorba de produse străine, vor fi necesare declarații de la producători asupra cantității de grăsimi saturate conținute în produs, dar totodată și a celor utilizate în prepararea lor. Punerea la punct a sistemelor informatice a necesitat numeroase ore de lucru suplimentare pentru producători și comercianți.

Toate acestea au un cost care se va repercuta asupra consumatorilor, a prevenit dna Hestehave, reprezentanta Confederației industriașilor. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 15 Iunie 2010
Stire din Sport : Au și danezii Green-ul lor
Pagina a fost generata in 0.2684 secunde