Raport ONU

CEDO a respins plângerea depusă de Vlad Filat privind condițiile de detenție

172
CEDO a respins plângerea depusă  de Vlad Filat privind condițiile de detenție - cedo-1553869110.jpg

Articole recomandate

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins toate plângerile privind condițiile de detenție ale reclamanților din Republica Moldova, între care și fostul prim-ministru Vlad Filat, pe motiv că a apărut un remediu la nivel național, informează presa de peste Prut.

Decizia survine după ce au fost examinate plângerile a cinci reclamanți: Vladimir Filat, Ion Moțpan, Vladimir Țurcanu, Chirică Lazăr și Roman Zvezdebnco, însă are efect asupra tuturor cererilor înaintate de reclamanții din Republica Moldova, a precizat Bizlaw.md.

CEDO a indicat că de la 1 ianuarie 2019 au intrat în vigoare modificări ale Codului de procedură penală, care prevăd introducerea unui nou remediu preventiv și compensatoriu, astfel că reclamanții pot să apeleze la soluția oferită de Codul de procedură penală, în termen de patru luni de la intrarea în vigoare a modificărilor (1 ianuarie 2019).

De la 1 ianuarie, persoanele deținute cel puțin 10 zile în condiții inumane ori degradante pot solicita reducerea pedepsei sau despăgubiri bănești. Asemenea prevederi se regăsesc în Codul de procedură penală, care a fost completat cu trei articole noi.

Astfel, condamnații care au fost deținuți cel puțin 10 zile în condiții contrare prevederilor art. 3 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale pot solicita, cu titlu de despăgubiri, reducerea pedepsei. Reducerea va fi calculată în termeni de la 1 la 3 zile de reduceri pentru 10 zile de detenție în condiții precare, calculate cumulativ, notează portalul Deschide.md.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3686 secunde