Cel mai toxic loc de pe pământ

352
Cel mai toxic loc de pe pământ - 6c04518c5fd9046b3b65a3df0dbb8236-1349871412.jpg

Lacul Karachay, aflat pe teritoriul Rusiei este considerat cel mai poluat loc de pe glob. Până în anul 1990 secretele acestei regiuni nu au fost dezvăluite de fosta guvernare a Rusiei deoarece în acest loc s-au desfășurat experimente și activități nucleare de mare amploare.
Povestea lacului Karachay a început în anul 1940, atunci când armata Rusiei a decis mutarea complexelor nucleare în zona Chelyabinsk. Lacul este situat foarte aproape de actuala graniță cu Kazakhstan-ului, în perimetrul uzinei nucleare Mayak Production Association, una dintre cele mai mari fabrici de acest gen din Rusia.
Construită în anii 40', Mayak era una dintre cele mai importante uzine nucleare ale Rusiei
În 1957 o explozie la centrul nuclear Mayak a cauzat răspândirea unui nor de praf radioactiv, 70 de tone din acest material fiind atunci împrăștiate în atmosferă. Pentru că nu mai aveau unde să verse deșeurile, inginerii de la centrul Mayak au decis să verse materialele radioactive în lacul Karachay.
Într-o măsură disperată, autoritățile din Rusia au decis betonarea întregii suprafețe a lacului Kachay în speranța că sursa radioactivă ar putea fi închisă. Cu toate acestea, prezența radiațiilor este încă destul de mare în această zonă, o mare porțiune din jurul lacului nefiind locuită.

Citește mai mult...



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7331 secunde