China și-a lansat sistemul comercial de navigație prin satelit, Beidu

426
China și-a lansat sistemul comercial de navigație prin satelit, Beidu - beidou2-1356695165.jpg
China a pus în funcțiune propriul său sistem comercial de navigație prin satelit în regiunea Asia-Pacific, Beidu, destinat să-i asigure independența strategică și comercială față de serviciile americane GPS și europene Galileo, scrie AFP, potrivit Hotnews.ro.

Sistemul, care se bazează pe o rețea de 16 sateliți de navigare și alți patru experimentali, a început să funcționeze joi, după cum relatează vineri presa oficială chineză.

Purtătorul de cuvânt al Biroului chinez pentru navigație satelitară, Ran Chengqi, a apreciat performanțele lui Beidu ("Marele Urs, în chineză) drept "comparabile" cu cele ale GPS, potrivit China Daily. 

"Semnalul Beidu poate fi recepționat în țări precum Australia", a adăugat acesta. 

Prezentat drept a două generație a sistemului chinez de navigație, lansarea să reprezintă un nou succes pentru tehnologia spațială a Chinei, care și-a propus să construiască o stație spațială până la finele deceniului. Beijingul vizează, de asemenea, trimiterea unei misiuni umane pe Luna. 

China a început construcția rețelei satelitare în 2000 pentru a evită o dependența strategică - în special militară - față de GPS, care are în prezent 95% din piață. 

Un prim test a avut loc anul trecut. 

"A deține un sistem de navigație prin satelit reprezintă o mare importanță strategică", a subliniat Global Times, un cotidian anglofon apropiat de Partidul Comunist și reputat pentru naționalismul sau. 

"Cerem consumatorilor chinezi să susțină puternic Beidu și să devină utilizatori", scrie cotidianul, într-un editorial în care recunoaște că ar putea fi întâmpinate unele "probleme" în funcționare, dar chinezii trebuie să dea dovadă de "tolerantă".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3001 secunde