Cine suferă și cine prosperă în Uniunea Europeană

561
Cine suferă și cine prosperă  în Uniunea Europeană - luxemburg-1350393818.jpg
Numărul persoanelor care "prosperă" în țări ale Uniunii Europene (UE), ca România, Bulgaria, Lituania sau Portugalia, continuă să fie între cele mai scăzute din Europa, potrivit unui sondaj al institutului Gallup. 


În condițiile în care UE continuă să se confrunte cu criza economică, evaluarea făcută de locuitorii Uniunii propriilor vieți nu arată deloc sau arată prea puține semne de îmbunătățire, iar în unele țări, situația chiar s-a înrăutățit, indică sondajul. 

În 2012, evaluarea nivelului de trai s-a înrăutățit cel mai mult în Cipru, Spania și în Franța, comparativ cu anul trecut, iar în cele câteva țări unde s-a îmbunătățit - Bulgaria, România, Lituania și Portugalia - proporția celor care afirmă că sunt "prosperi" rămâne între cele mai scăzute din Europa.

În medie, 37% dintre locuitorii UE "prosperă" în 2012 - similar cu cei 38% din 2011, dar semnificativ mai puțini decât în 2008 -, în timp ce majoritatea "se zbat" (54%), iar 10% "su-feră".

Institutul Gallup i-a clasificat pe partici-panții la sondaj în cele trei categorii în funcție de evaluarea făcută de ei înșiși vieții lor curente și viitoare, pe o scară de la 1 la 10, folo-sind scala Cantril (Cantril Self-Anchoring Striving Scale). Conform acesteia, în cazul celor care "prosperă", evaluarea trebuie să fie minim 7, pentru viața curentă, și 8, pentru viitor, iar în cazul celor care "suferă" cel mult 4 în ambele variante. Toți ceilalți se consideră că se înca-drează în categoria celor care "se zbat".

Sondajul a demonstrat între altele existența unui decalaj clar în Europa între nord, unde majoritatea sunt "prosperi", și sud și est, unde marea majoritate "se zbat" și "suferă". Locuitorii din țările Europei de nord și vest - în general state sociale bogate, cu economii relativ puternice, care și-au revenit sau nici nu au prea fost afectate de criza economică din 2008 - continuă să se afle printre cei cu cea mai mare probabilitate de a prospera. Este vorba de o majoritate în Dane-marca, Suedia, Olanda, Austria, Finlanda, Belgia, Irlanda și Marea Britanie și de minim o treime, maxim jumătate din locuitorii din restul Europei occidentale.

v v v

Tabloul este foarte diferit însă în țările care au fost dur lovite și precar echipate pentru a face față consecințelor crizei financiare globale. În contrast cu Europa occidentală, numărul celor care suferă este mai mare decât al celor care prosperă în Bulgaria, Ungaria și Grecia. Nivelul suferinței este cel mai ridicat în Bulgaria (39%), Ungaria (32%), România (27%) și Grecia (26%), dar este ridicat și în Letonia și Portugalia - 22% în fiecare. Sunt cifre similare cu cele mai ridicate niveluri de suferință de pe plan mondial din 2011.

Grecia și Spania sunt țările UE unde evaluarea nivelului de trai a scăzut cel mai mult din 2008, iar proporția celor care prosperă a înregistrat un declin de circa 30%. Scăderi semnificative ale aceluiași indice au cunoscut Irlanda, Italia și Finlanda. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 13 Octombrie 2012
Stire din Actual : Muntenegrenii sunt chemați la vot
Pagina a fost generata in 0.3028 secunde