Comunitarii așteaptă "mântuirea" de la Bruxelles

Consiliul Europei prescrie "terapia" crizei economice

383
Șefii de stat și de guvern ai celor 27 de state membre ale Uniunii Europene s-au reunit în zilele de 11 și 12 decembrie la Bruxelles, în cadrul Consiliului European.
Printre temele abordate figurează în special energia și schimbările climatice, chestiunile financiare și economice, Tratatul de la Lisabona și politica europeană de securitate și apărare.
Participanții discută, printre altele, propunerile avansate de Comisia Europeană pentru ieșirea din criză. Acestea au în vedere relaxarea fiscală, generarea locurilor de muncă cu ajutorul investițiilor, accelerarea finanțărilor din fonduri structurale, relaxarea regulilor privind ajutorul de stat.
Comisia a propus ca stimulentele fiscale să aibă un caracter temporar și o țintă precisă. La nivel comunitar, volumul lor ar urma să se ridice la 200 miliarde euro (1,5% din PIB-ul UE).
Pentru protecția și crearea locurilor de muncă, comisia a propus simplificarea criteriilor Fondului de Sprijin Social European, reprogramarea cheltuielilor și acordarea în avans a plăților, chiar din prima parte a lui 2009. Astfel, statele membre vor avea acces mai devreme la sume de până la 1,8 miliarde euro pentru a dezvolta politici active pe piața muncii, pentru a susține categoriile cele mai vulnerabile și pentru a finanța proiectele de formare a competențelor.
Pentru a dezvolta cererea de forță de muncă, statele membre au fost invitate să analizeze obligațiile sociale pe care trebuie să le achite angajații cu venituri mici. De ase-menea, Comisia a cerut Consiliului Europei să adopte directiva de reducerere permanentă a TVA la plata unor categorii de servicii.
Comisia a propus un parteneriat public (cu fondurile UE, Băncii Europene de Investiții și ale bugetelor naționale) și privat pentru a dezvolta tehnologiile curate. Sunt avute în vedere automobilul verde (cu o finanțare combinată de 5 miliarde euro), casa eficientă din punct de vedere energetic (1 miliard de euro) și alte asemenea proiecte revoluționare. Investiții inteligente sunt considerate, de asemenea, educația și reconversia profesională, pentru că ele ajută populația să-și găsească locuri de muncă și susțin creșterea productivității muncii.
Președintele României, Traian Băsescu, și-a făcut temele pentru reuniunea de la Bruxelles. Timp de aproape o lună, el a vizitat marile companii industriale din țară și a adunat propunerile acestora. Șeful statului român va expune, în fața Consiliului Europei, cererile marii industrii și viziunea sa privind modul în care poate fi relansată economia Europei.
Șeful statului pornește de la ideea că trebuie susținută funcționarea roților centrale ale mecanismului economic, adică marile companii. Dacă ele se învârtesc bine, atunci se mișcă și miile de rotițe mai mari și mai mici, care sunt IMM-urile. A încerca să le ajuți pe cele din urmă să se miște, cu ajutorul pârghiilor fiscale, câtă vreme roțile motoare rămân înțepenite, e pierdere de timp și de bani. Asta nu înseamnă, însă, că vreuna din căile de stimulare a activității economice ar trebui neglijată.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6259 secunde