Criza din Egipt relansează dezbaterea cu privire la posibilitatea debranșării de la Internet în SUA

385
Criza din Egipt relansează dezbaterea cu privire la posibilitatea debranșării de la Internet în SUA - c6f05bf764c61aef841f7eee47bda100.jpg
Gaura neagră din mediul virtual, provocată de oprirea Internetului timp de cinci zile în Egipt a relansat dezbaterea în Statele Unite cu privire la amploarea puterii cibernetice de care ar trebui să dispună Casa Albă în cazul unei crize majore. Pentru opozanții săi, proiectul de lege care propune ca președintele american să controleze un "întrerupător" al Internetului pune în pericol libertatea de exprimare și alte drepturi fundamentale. Dar pentru susținătorii săi, acest text nu va permite Washingtonului să suspende Internetul cu un clic.
Atunci când Hosni Mubarak a întrerupt conexiunile la Internet în toată țara, congresmenii americani care au elaborat proiectul de lege privind securitatea cibernetică l-au criticat imediat pe președintele egiptean, apreciind că se "înșeală total".
Acțiunile întreprinse de Mubarak pentru oprirea Internetului "erau în mod clar destinate reducerii la tăcere a criticilor interne împotriva Guvernului său", au reacționat senatorii Joe Lieberman (independent, președinte al Comisiei pentru Securitate Internă din Senat), Susan Collins (republicană) și Tom Carper (democrat).
"Proiectul nostru de lege privind securitatea cibernetică urmărește să protejeze Statele Unite de atacuri informatice provenind din străinătate", s-au apărat cei trei parlamentari într-un comunicat.
"Niciodată nu am semna o lege care să îl autorizeze pe președinte, oricare ar fi el, să închidă Internetul", au continuat ei, dând asigurări că "urgență sau nu, exercitarea unei astfel de puteri constituie un afront pentru Constituția americană."
Rămâne ca "legile noastre actuale să ne dea motive de îngrijorare", insistă congresmenii, al căror text a ajuns deja în Senat. Dacă va fi adoptat, el va înlocui atribuțiile "extinse și ambigue ale autorității prezidențiale cu atribuții precise și țintite" care nu pot fi invocate decât în caz de urgență națională, menționează senatorii.
În iunie, circa 25 de organizații de apărare a drepturilor și libertăților civile, printre care Electronic Frontier Foundation (EFF) și puternica ACLU (American Civil Liberties Union), le-au trimis o scrisoare lui Lieberman, Carper și Collins pentru a-și exprima îngrijorarea.
"Sunt necesare schimbări pentru a ne asigura că măsurile privind securitatea cibernetică nu vor împiedica libertatea de exprimare, respectul vieții private și alte drepturi civice. Internetul este fundamental pentru libertatea de exprimare și un acces liber la informații, iar americanii se folosesc zi de zi de el pentru a afla sau comunica informații", au subliniat asociațiile.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4473 secunde