X

Criza din Nagorno-Karabah: Armenia a cerut o misiune de monitorizare a ONU

173
Criza din Nagorno-Karabah: Armenia a cerut o misiune de monitorizare a ONU - 1-1695542405.jpg
Armenia a cerut, de la tribuna Adunării Generale trimiterea imediată în Nagorno Karabah a unei misiuni ONU pentru a monitoriza situaţia pe teren, în timp ce Azerbaidjanul a promis că armenii din regiunea secesionistă vor fi trataţi ca „cetăţeni egali”, transmite agenţia AFP.

„Comunitatea internaţională ar trebui să depună toate eforturile pentru desfăşurarea imediată a unei misiuni inter-agenţii a ONU în Nagorno Karabah, cu scopul de a monitoriza şi evalua drepturile omului şi situaţia umanitară şi de securitate pe teren”, a declarat ministrul armean de externe Ararat Mirzoyan, repetând acuzaţii de epurare etnică în regiunea separatistă.

„Din păcate, nu avem un partener pentru pace, ci o ţară care declară deschis că «motivul celui mai puternic este cel mai bun» şi care foloseşte constant forţa pentru a perturba procesul de pace”, a adăugat el, considerând că momentul ofensivei fulger lansate la începutul săptămânii de către Azerbaidjan nu a fost întâmplător, în plină reuniune a Adunării Generale a ONU.

„Mesajul este clar: voi puteţi vorbi despre pace şi noi putem merge la război şi nu veţi putea schimba nimic”, a subliniat ministrul armean.

Cu câteva ore mai devreme, de la aceeaşi tribună, omologul său din Azerbaidjan a promis că armenii majoritari în Nagorno-Karabah vor fi trataţi ca „cetăţeni egali”.

Azerbaidjan a lansat o operaţiune la începutul săptămânii în această regiune secesionistă populată în principal de armeni, obţinând o victorie fulgerătoare. Separatiştii armeni au fost de acord, vineri, să predea armele.

Această enclavă muntoasă, care a fost ataşată în 1921 de puterea sovietică teritoriului azer, a fost în trecut scena a două războaie între fostele republici sovietice Azerbaidjan şi Armenia: între 1988 şi 1994 (30.000 de morţi) şi în toamna lui 2020 (6.500 de morţi).

XXX

Într-o convorbire telefonică cu premierul armean Nikol Pashinian, şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a exprimat „îngrijorarea profundă a Statelor Unite pentru populaţia armeană din Nagorno-Karabah”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller. „El a subliniat că SUA solicită Azerbaidjanului să protejeze civilii şi să îşi respecte obligaţiile privind drepturile omului şi libertăţile fundamentale ale locuitorilor din Nagorno-Karabah şi să se asigure că forţele sale respectă dreptul internaţional umanitar”, a adăugat Miller. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4827 secunde