Decizie crucială: Ciprul va impozita cu 20% conturile din cea mai mare bancă a țării

267
Decizie crucială: Ciprul va impozita cu 20% conturile din cea mai mare bancă a țării - cipru-1364134538.jpg
Ciprul trebuie să găsească până astăzi 7 miliarde de euro - peste o treime din PIB - pentru a debloca ajutorul internațional de 10 miliarde de euro din partea troicii (UE, FMI, BCE) și a obține continuarea furnizării de către BCE a lichidităților de urgență pentru băncile sale.

Guvernul cipriot și troica finanțatorilor internaționali au căzut de acord sâmbătă seară asupra impozitării cu 20% a conturilor mai mari de 100.000 de euro aflate la Bank of Cyprus și a unei taxe excepționale de 4% pentru conturile ce depășesc această sumă la celelalte bănci, a anunțat postul cipriot de televiziune Mega, citat de AFP.

Acordul nu rezolvă, totuși, situația celei de-a doua bănci ca mărime din țară, Popular Bank, ce urmează să fie decisă de miniștrii de finanțe din zona euro în cursul reuniunii ce va avea loc duminică la Bruxelles, cu începere de la ora 17.00 GMT, a precizat canalul amintit.

Potrivit Mega TV, președintele cipriot, Nicos Anastasiades, a plecat ieri la Bruxelles, unde s-a întâlnit în special cu președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, și cu cel al Comisiei Europene, José Manuel Barroso.

Potrivit mai multor surse apropiate negociatorilor de la Bruxelles, troica dorește restructurarea Bank of Cyprus, cea mai mare din insulă, și a Popular Bank, care "trebuie să dispară" pentru a lăsa locul unei bănci noi create cu activele lor sănătoase.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7683 secunde