Premierul Ungariei vrea să scadă "cu forța" prețurile pentru serviciile publice

146
Premierul Ungariei vrea să scadă
Premierul ungar Viktor Orban anunță că va continua cu forța scăderea prețurilor pentru serviciile publice. El a declarat vineri pentru postul național de radio MR1 că intenționează să continue politica de scădere a prețurilor la electricitate, gaz și căldură "cu forța", dacă va fi necesar, referindu-se la protestele unor furnizori, relatează AFP.

"Dacă o cooperare nu este posibilă între Guvern și furnizori, Cabinetul va continua cu forța scăderea prețurilor pentru serviciile publice, cu scopul de a le coborî sub nivelul mediu european", a declarat Orban.

Furnizorii din Ungaria sunt filiale ale grupurilor internaționale RWE și EnBW (Germania) sau ENI (Italia).

Guvernul a decis să reducă prețurile la electricitate, gaz și căldură cu 10% pentru locuințe, începând de la 1 ianuarie 2013, lovind astfel în furnizori.

Potrivit lui Orban, furnizorii s-au "aliat împo-triva familiilor ungare, de la care obțin profituri". El îi acuză că au obținut "profituri de sute de miliarde (de forinți), pe care le-au repatriat".

Companiile vizate, afectate deja de impozitele și taxele impuse de Guvern, au decis să reacționeze. Mai mulți furnizori de gaz își cer drepturile în justiție. Furnizorul Tigaz, filială ENI (50,36%) și RWE (44,17%), a avut deja câștig de cauză.

Tribunalul din Budapesta a apreciat că Guvernul nu a ținut cont de creșterea unor cheltuieli ale prestatorilor de servicii legate de multiple impozite suplimentare pe care aceștia sunt nevoiți să le achite.

Guvernul a inițiat, în paralel, o campanie ce urmărește să strângă semnături de la populație în favoarea scăderii prețurilor la energie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6164 secunde