Ungaria amenință cu măsuri diplomatice în privința interzicerii simbolurilor etnice de către România

246
1
Ungaria amenință cu măsuri diplomatice în privința interzicerii simbolurilor etnice de către România - steagulsecuiescparlamentulromani-1360231599.jpg
Ungaria va lua măsuri diplomatice în privința interzicerii de către România a arborării steagului secuiesc pe clădirile oficiale, a declarat secretarul de stat în Ministerul ungar de Externe Zsolt Nemeth, joi, pentru postul public de radio Kossuth. Măsurile vor fi anunțate în cursul zilei, a adăugat el.


Potrivit Mediafax, Ungaria este pregătită pentru negocieri cu România pe această temă. El a repetat însă poziția Ministerului ungar de Externe, potrivit căreia România este cea care trebuie să rezolve situația.


Miercuri seara, ministrul român de Externe, Titus Corlățean, l-a criticat pe ambasadorul ungar la București, Oszkar Fuzes, pentru sprijinul exprimat de acesta față de autonomia Ținutului Secuiesc, afirmând că dacă nu se va întoarce în limitele mandatului, partea română va lua măsuri pentru încetarea acestuia.


Miercuri, Guvernul român a criticat dur declarațiile lui Nemeth, care a cerut României să ridice interdicția de folosire a simbolurilor secuiești și să pună capăt "agresiunii simbolice".


Comentează știrea

un comentariu
7 februarie 2013
preluat din RL

Drapelul este un simbol al statului suveran, independent. Cei care nu respecta acest simbol, nu respecta statul respectiv. Arborarea unui alt drapel (pe cladirile oficiale) este o declaratie deschisa de nesupunere civica si o insulta la adresa statului in care se petrece acest eveniment. Daca legile tari o prevad, acest act trebuie pedepsit de institutiile abilitate. Steaguri diferite de drapelul national pot fi arborate, fara probleme legale sau morale numai pe cladiri particulare sau la intruniri private. La noi, exista insa o mica problema: steagul secuiesc poate fi arborat -fara probleme- in conditiile aminte mai sus, dar arborarea steagului maghiar (ros/alb/verde) este un act diferit. Drapelul maghiar arborat in Romania este expresia dorintei iredentistilor maghiari, care vor revenirea la situatia din Evul Mediu. Arborarea steagului maghiar este un act de extremism maghiaroman si trebuie tratata ca atare si de statul roman side statul maghiar si de UE si NATO.In plus, amestecul ambasadorului Ungariei la Bucuresti in treburile noastre interne este un act samavolnic, neprotejat de cutumele diplomatice. Trebuie declarat "persona non grata", iar daca statul maghiar continua aceasta poltiica, trebuie sa se ia masuri diplomatice (si nu numai) de raspuns. Pina una alta, maghiarii trebuie sa rezolve problemele propriilor cetateni extremisti care tulbura buna vecinatate cu Romania si partidele de fotbal cu romanii... si altii! Dar, sunt curios ce atitudine va adopta premierul nostru... Asta e treaba executivului (adica guvernul).

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3399 secunde