Deși a fost mult mai puternic decât seismul din Haiti, cutremurul din Chile s-a soldat cu mai puține victime

456
Deși a fost mult mai puternic decât seismul din Haiti, cutremurul din Chile s-a soldat cu mai puține victime - 8537ca17b1e60d070c74232266223046.jpg
Numărul de victime în Chile este incomparabil mai mic decât în Haiti, din cauza naturii faliilor și epicen-trului, a respectării normelor antiseismice și a nivelului de pregătire a populației, deși cutremurul a fost mult mai puternic în Chile.
Epicentrul cutremurului care a lovit Chile sâmbătă, provocând moartea a peste 700 de persoane, potrivit celui mai recent bilanț, a fost situat la 115 kilometri de Concepcion, al doilea oraș al țării, și la 325 de kilometri de capitala Santiago.
Cu o magnitudine de 8,8 grade, acest seism, unul dintre cele mai puternice din ultimul secol, a avut o forță de sute de ori mai mare decât a cutremurului de la 12 ianuarie din Haiti, care a avut o magnitudine de 7,7 grade.
Totuși, în Haiti, țara cea mai săra-că a continentului american, unde epicentrul nu a fost localizat decât la 25 de kilometri de capitala Port-au-Prince, cutremurul a provocat moartea a peste 220.000 de persoane și a lăsat fără adăpost un milion de persoane.
Din punct de vedere geologic, cele două cutremure, precum și cel care s-a produs la sud de Japonia sâm-bătă, fără a produce distrugeri, nu au legătură între ele, rupturile având loc pe falii diferite, afirmă experții.
În Haiti, adâncimea foarte redusă a cutremurului, la aproximativ zece kilometri de scoarța terestră, a inten-sificat de zece ori violența vibrațiilor și a amplificat distrugerile de la su-prafața solului.
Însă în Chile, cutremurul s-a produs în ocean, la 35 de kilometri adân-cime, ceea ce a amortizat șocul, dar a generat temeri privind declan-șarea unui tsunami major.
Totuși, diferența dintre cele două cutremure "nu rezidă numai în faptul că epicentrul celui din Haiti s-a aflat mai aproape de Port-au-Prince, ci și în faptul că statul Chile este mai bine pregătit decât Haiti pentru un cutre-mur de o asemenea magnitudine și intensitate", a afirmat Roger Bilham, profesor de geologie la Universitatea din Colorado.
Chile este situat într-una din zonele cele mai active din punct de vedere seismic din lume, la întâlnirea a două plăci tectonice majore, care provoacă seisme de magnitudine 8 la fiecare aproximativ zece ani. Haiti, în schimb, nu a înregistrat un cutremur atât de devastator în regiunea Port-au-Prince în ultimii 240 de ani.
În Chile s-a produs cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată, cutremurul din Valdivia, la 22 mai 1960, cu o magnitudine de 9,5 grade, provocând moartea a mii de persoane.
Potrivit companiei americane EQECAT, specializate în evaluarea riscului, faptul că statul Chile a pus în aplicare la scară extinsă norme de construcție antiseismice "a diminuat potențialul de distrugere".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 22 Februarie 2010
Stire din Actual : Cronică de peste Atlantic (IX)
Pagina a fost generata in 2.9302 secunde