Sute de persoane și-au pierdut viața în cutremurul cu magnitudinea de 8,8 din Chile

669
Sute de persoane și-au pierdut viața în cutremurul cu magnitudinea de 8,8 din Chile - 2d12d2c6ab5e4de20d554ba48cdfb8fa.jpg
Unul dintre cele mai violente seisme din ultimul secol a provocat moartea a cel puțin 700 de persoane și a lăsat două milioane de sinistrați sâmbătă în Chile, ducând la emiterea de alerte de tsunami în special în Rusia și Japonia, unde mii de persoane au fost evacuate ieri, relatează AFP, potrivit Realitatea.net.
90% dintre victime și-au pierdut viața în somn, surprinse în pat de cutremurul cu magni-tudinea de 8,8, potrivit Biroului chilian pentru situații de urgență (ONEMI).
În regiunea Concepcion, la 500 de kilometri sud de Santiago, pagubele sunt extrem de importante: zeci de case distruse, mașini zdrobite sub dărâmături, drumuri prăbușite și poduri distruse, precum marele viaduct peste râul Bio Bio.
"Forța naturii a lovit din nou țara noastră", a declarat președintele Michelle Bachelet, care își încheie mandatul la conducerea acestei țări cu 16 milioane de locuitori.
Chile, aflată într-una dintre zonele cu cea mai puternică activitate seismică din lume, este situată la convergența a două plăci tectonice majore. În această țară a avut loc și cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată, la Valvidia, în 22 mai 1960. Seismul a avut magnitudinea 9,5.
Temându-se de valuri de trei metri în jurul orei locale 13.00 (6.00 ora României), Japonia a ordonat, ieri, evacuarea a peste 70.000 de locuitori de pe coasta Pacificului, la nord de insula principală Honshu, potrivit Agenției meteorologice japoneze.
În Rusia, peninsula Kamceatka și insula Sahalin urmau de asemenea să fie evacuate, potrivit agenției Novosti.
În Filipine, mii de persoane au fugit din zonele de coastă, potrivit autorităților.
Valurile seismice au atins deja Noua Zeelandă, Australia, Polinezia franceză și Hawaii, precum și alte insule din Pacific.
Nici Chile nu a fost scutită de tsunami. Pe mica insulă Robinson Crusoe, situată la 700 de kilometri de coastă, cinci persoane și-au pierdut viața, iar 11 erau date dispărute. De asemenea, nu se știe nimic despre un grup de 10 arheologi submarini francezi.
Epicentrul seismului, survenit la ora locală 3.34 (8.34 ora României), a fost localizat în ocean, la 90 de kilometri de Concepcion, al doilea oraș ca mărime al țării, având 500.000 de locuitori.
Autoritățile chiliene nu au încă un bilanț precis al pagubelor, dar impactul valurilor a fost confirmat, în special în portul Talcahuano, unde vase de pescuit au fost aruncate pe uscat, potrivit imaginilor de televiziune.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5939 secunde