X

Directiva privind criminalitatea de mediu a fost modificată. Pedepse mai mari pentru “ecocid”

536
Directiva privind criminalitatea de mediu a fost modificată. Pedepse mai mari pentru “ecocid” - conservationcarpathiareimpadurir-1700247051.jpg
Uniunea Europeană a devenit primul organism internațional care a criminalizat daunele de mediu pe scară largă „comparabile cu ecocidul”. Actualizările directivei privind criminalitatea de mediu pedepsesc dur cele mai grave cazuri de deteriorare a mediului, inclusiv pierderea habitatului și exploatarea forestieră ilegală, transmite The Guardian.


Joi seara, parlamentarii au convenit asupra unei actualizări a directivei privind criminalitatea de mediu în țările membre, care pedepsește cele mai grave cazuri de distrugere a ecosistemelor, inclusiv pierderea habitatului și exploatarea forestieră ilegală, cu sancțiuni mai dure.


Marie Toussaint, un avocat francez și europarlamentar care conduce eforturile UE de a criminaliza ecocidul, a declarat că decizia „marchează sfârșitul impunității pentru criminalii de mediu” și ar putea introduce o nouă eră a litigiilor de mediu în Europa. Directiva privind infracțiunile de mediu va fi adoptată oficial în primăvară, iar statele membre vor avea la dispoziție doi ani pentru a o transpune în legislația națională.


Deși textul convenit nu include în sine cuvântul „ecocid”, în preambulul său se spune că intenționează să incrimineze „cazurile comparabile cu ecocidul”. Acestea sunt acțiuni care provoacă daune extinse, substanțiale și ireversibile sau de lungă durată ecosistemelor mari sau importante, habitatelor sau calității aerului, solului sau apei.


Aceasta urmează îndeaproape o definiție a ecocidului elaborată de un grup internațional de experți juridici în 2021. Definiția a fost stabilită în principal pentru ca să fie adoptată de instanța penală internațională printr-un amendament la statutul de la Roma – obiectivul cheie al Fundației Stop Ecocid – dar este acum din ce în ce mai utilizată pentru legislația la nivel național.


Scoția, de exemplu, a început recent să se consulte cu privire la introducerea primei legi privind ecocidul, din Marea Britanie.


Legea UE revizuită specifică tipurile de activități de mediu acoperite. Acestea includ captarea (devierea) apei, reciclarea și poluarea navelor, introducerea și răspândirea speciilor exotice invazive și distrugerea ozonului. Dar nu spune nimic despre pescuit, exportul de deșeuri toxice în țările în curs de dezvoltare sau frauda pe piața carbonului.


Deținerea unui permis de desfășurare a activităților enumerate nu va fi automat o scuză. Legea introduce noi pedepse, de la pedepse cu închisoarea pentru persoane fizice până la excluderea de la accesul la fonduri publice pentru companii. De asemenea, statele membre vor putea alege dacă introduc amenzi pentru companii pe baza unei proporții din cifra de afaceri (până la 5%, în funcție de infracțiune) sau sume fixe de până la 40 de milioane de euro. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.4046 secunde