Cele mai recomandate metode dacă articulația genunchiului tău este distrusă

345
Cele mai recomandate metode dacă articulația genunchiului tău este distrusă - articulatie-1700247223.jpg

Articole de la același autor

Probabil că fiecare dintre noi a simțit măcar o dată în viață durere la nivelul articulației genunchiului. Nu întotdeauna durerea aceasta indică ceva grav, însă atunci când este însoțită de rigiditate și imposibilitatea de a face diferite mișcări și chiar de a merge, pot exista afecțiuni articulare, precum gonartroza.

Această boală degenerativă apare ca urmare a distrugerii cartilajului articular al genunchiului și dacă nu este tratată corespunzător poate avea un impact puternic asupra calității vieții, devenind invalidantă. În astfel de situații este foarte important ca pacienții să se adreseze medicului în vederea stabilirii unui diagnostic corect și a celui mai potrivit tratament. Astfel, medicul poate indica într-o primă fază un tratament conservator, care poate să includă repaus, evitarea desfășurării unor activități care să solicite articulația genunchiului, scăderea în greutate, dacă e necesar, fizioterapie sau kinetoterapie, dar și unele proceduri de infiltrații intraarticulare. Dar dacă, totuși, toate aceste procese nu se dovedesc a fi eficiente, atunci singura opțiune de tratament rămâne o intervenție chirurgicală de protezare articulară prin artroplastie. Prin artroplastia de genunchi se urmărește înlocuirea suprafeței articulare degenerate cu proteze speciale, astfel încât durerea să fie ameliorată, rigiditatea articulației să fie eliminată, iar pacientul să se poată mișca fără probleme.

În funcție de severitatea bolii, genunchiul poate fi protezat în totalitate sau parțial, când sunt înlocuite doar acele părți ale articulației care sunt afectate. În cazul gonartrozei, medicul ortoped poate recomanda o protezare totală a genunchiului. Există mai multe tipuri de proteze, cimentate și necimentate. Cea mai potrivită proteză de genunchi pentru pacient, dar și modul de fixare a acesteia - cu ciment acrilic sau prin press fit - este indicată de chirurgul ortoped în funcție de particularitățile cazului. Artroplastia implică un abord chirurgical anterior, cu efectuarea unei incizii de 12-20 cm prin intermediul căreia chirurgul ortoped va proteza articulația afectată. Pacientul are nevoie în medie de aproximativ cinci zile de spitalizare. Ulterior, va parcurge o perioadă de recuperare, mersul reluându-se chiar din a doua zi după operație, cu ajutorul unor cârje sau cadru de mers.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3471 secunde