Europa, în pragul unui nou colaps. Haos și instabilitate, după demisia premierului italian

159
Europa, în pragul unui nou colaps. Haos și instabilitate, după demisia premierului italian - europainpragulunuinoucolaps-1480948533.jpg

Articole recomandate

Premierul Italiei, Matteo Renzi, a anunțat că a luat decizia de a demisiona, după ce majoritatea cetățenilor italieni au respins, prin referendum, reformele constituționale propuse.

"Îmi asum înfrângerea. Experiența Guvernului meu se încheie aici", a declarat Matteo Renzi în cursul nopții de duminică spre luni, într-un discurs transmis în direct de postul tv SkyTG24.

În replică, jurnaliștii France Presse relatează că există în acest moment trei scenarii legate de viitorul Italiei după respingerea prin referendum a reformelor constituționale propuse de guvernarea Renzi.

Primul scenariu prespune că premierul demisionar rămâne la putere. Din punct de vedere teoretic, Matteo Renzi ar putea să devină din nou premier dacă va câștiga votul de încredere în legislativ, fie alături de actuala sa coaliție de guvernare, fie împreună cu formațiunea Forza Italia a lui Silvio Berlusconi.

Însă, Matteo Renzi a exclus această posibilitate în discursul de recunoaștere a eșecului înregistrat la referendum de tabăra "DA".

Învestirea unui executiv tehnocrat este prezentată drept cea mai probabilă variantă de către presa italiană. Președintele Sergio Mattarella are puterea de a învesti orice premier care se bucură de susținerea actualei majorități parlamentare.

Presa italiană a lansat deja o listă de posibile nume pentru premieri tehnocrați, printre care se numără actualul ministru de Finanțe, Pier Carlo Padoan, sau președintele Senatului, Pietro Grasso.

Însă, executivul tehnocrat va avea sarcina grea de a trece bugetul pentru anul viitor prin legislativ și de a modifica legea electorală înainte de următoarele alegeri.

Un alt scenariu popular este reprezentat de dizolvarea imediată a legislativului și declanșarea unor alegeri anticipate.

Reforma constituțională propusă de premierul italian Matteo Renzi a fost respinsă de italieni la referendumul de duminică, cu 59,95%. Doar un procent de 40,05% din votanți a sprijinit reforma solicitată de șeful Executivului de la Roma.

Guvernul Matteo Renzi a propus reducerea numărului parlamentarilor, transformarea Senatului în cameră parlamentară reprezentând regiunile și sporirea prerogativelor Camerei Deputaților în hotărâri legislative naționale. Printre propuneri se număra desființarea Consiliului Național pentru Afaceri Economice și Muncă (CNEL), precum și dizolvarea provinciilor, subdiviziunile regiunilor italiene.

Euro a coborât la cel mai redus nivel din ultimele 20 de luni în raport cu dolarul, în timpul tranzacțiilor de luni, iar acțiunile au scăzut și obligațiunile au urcat, din cauza temerilor că eșecul referendumului din Italia va destabiliza țara și va încuraja mișcările naționaliste, transmite Bloomberg.

Potrivit BBC, Renzi era cam ultimul premier european cu o viziune limpede în privința viitorului Uniunii, în condițiile în care cancelarul german Angela Merkel este ocupată cu gestionarea crizelor din țara sa, iar Franța pare acaparată de eurosceptici.

Demisia lui Renzi ar putea reprezenta lovitura de grație pentru economia Italiei (a treia din UE), aflată într-o criză gravă de ani de zile. Cu o datorie națională ajunsă la 133% din PIB, cu un sistem bancar fragilizat de credite neperformante și decapitalizare, căderea guvernului Renzi și posibilitatea instalării unui executiv eurosceptic poate zgudui întreaga Zonă Euro.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 26 Octombrie 2016
Stire din Actual : CUTREMUR ÎN ITALIA
Pagina a fost generata in 1.4998 secunde