Europenii îl susțin pe Mario Monti împotriva lui Silvio Berlusconi

165
Europenii îl susțin pe Mario Monti împotriva lui Silvio Berlusconi - monti-1355498727.jpg
Parteneri europeni ai lui Mario Monti, atât de dreapta, cât și de stânga, care doresc ca Italia să continue reformele, l-au încurajat cu jumătate de gură pe liderul italian să se lanseze în cursa electorală, susținându-l împotriva predecesorului său, Silvio Berlusconi. 


Cu câteva ore înaintea unui summit al șefilor de stat și de Guvern UE la Bruxelles, Mario Monti a fost primit la Comisia Europeană (CE), după care a fost invitatul-surpriză al unei reuniuni a liderilor conservatori din cadrul Partidului Popular European (PPE), din care nu face parte. 

Cu toate că și-au exprimat susținerea față de "profesor", lideri PPE s-au abținut să îl îndemne în mod deschis să candideze în următoarele alegeri, pentru a nu lăsa impresia că s-ar amesteca în afacerile interne italiene.

Monti, care nu face parte din vreun partid și se află la conducerea unui Guvern de tehnocrați, a fost invitat în ultimul moment la această reuniune, la care participau atât cancelarul german Angela Merkel, cât și predecesorul actualului premier, Silvio Berlusconi, în calitate de lider al partidului Poporul Libertății (PdL).

Il Cavaliere a produs senzație în Italia, anunțând sâmbătă că intenționează să candideze, pentru a șasea oară, într-o campanie, la postul de șef de Guvern. Însă, la Bruxelles, el și-a confirmat intenția de a reveni asupra acestui anunț, apreciind că are "atât de multe alte lucruri de făcut în afara politicii".

"Dacă cineva ca Monti este disponibil, dacă îi poate reuni pe moderații italieni, voi fi mulțumit să nu candidez, la vârsta mea venerabilă", le-a spus unor jurnaliști Berlusconi, în vârstă de 76 de ani, la ieșirea de la reuniune. "Voi candida doar dacă va fi necesar", a subliniat el, adăugând că are "atât de multe lucruri de făcut în afara politicii".

În cursul reuniunii, "propunerea a fost primită în mod pozitiv de către șefii de stat și de Guvern", a declarat, pentru AFP, eurodeputatul german Elmar Brok.

Deși a păstrat tăcerea asupra intențiilor sale, Mario Monti a subliniat că se simte "membru al familiei", a declarat alt participant.

Mulți au salutat activitatea sa de președinte al Consiliului italian de Miniștri și au declarat că vor să vadă acest lucru continuând, a declarat premierul finlandez Jyrki Katainen.

"Însă nu vrem să îl punem cu spatele la zid și să îl obligăm să spună ceva, deoarece era evident că nu vrea să spună nimic", a continuat premierul Finlandei.

Potrivit unei surse guvernamentale germane, Angela Merkel s-a abținut să se "pronunțe asupra unor candidaturi particulare".

După conservatorii europeni, președintele socialist francez François Hollande a exprimat, joi, o susținere foarte clară față de Mario Monti, liderul "care a permis Italiei să se redreseze". 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2242 secunde