Comisia Europeană a adoptat prioritățile de urmat în 2013

262
Comisia Europeană a adoptat prioritățile de urmat în 2013 - comisiaeuropeana-1354204334.jpg
Comisia Europeană (CE) a adoptat cinci priorități pentru 2013 menite să orienteze statele membre aflate în criză spre relansarea creșterii economice, se arată într-un comunicat al executivului UE. 


Analiza anuală a creșterii (AAC) 2013, care conține cele cinci priorități, marchează începutul semestrului european pentru coordonarea politicilor economice, prin care se asigură alinierea planurilor bugetare și economice ale statelor membre cu prevederile Pactului de stabilitate și creștere și cu obiectivele Strategiei Europa 2020, notează CE. 

Deși deficitele scad, tensiunile de pe piețele financiare se atenuează și apar semne de îmbunătățire a competitivității în unele state membre, Comisia Europeană atrage atenția că este necesară continuarea reformei pentru a genera o creștere economică durabilă și noi locuri de muncă.

Similare cu cele de anul trecut, cele cinci priorități sunt: continuarea unei consolidări fiscale diferențiate și favorabile creșterii economice; reluarea activității normale de creditare a economiei; promovarea creșterii economice și a competitivității în prezent și în viitor; abordarea aspectelor legate de șomaj și a consecințelor sociale ale crizei și modernizarea administrației publice.

Președintele Comisie Europene, Jose Ma-nuel Barroso, a atras atenția că este esențial să fie respectate în continuare "strategia de consolidare fiscală favorabilă creșterii, reformele economice și investițiile bine orientate".

"Aceasta este singura modalitate de a restabili încrederea și de a asigura o creștere economică durabilă. Înțeleg că aceste reforme sunt dificile, dureroase și pot avea consecințe sociale, de aceea Comisia face tot ce îi stă în putință pentru ca redresarea economică să genereze cât mai multe locuri de muncă. Analiza anuală a creșterii oferă statelor membre orientări politice, asigurând distribuirea uniformă a sarcinilor legate de reformă și protejarea categoriilor celor mai vulnerabile", a spus președintele CE, citat într-un comunicat.

Analiza anuală a creșterii subliniază că situația de pe piața muncii necesită o reacție urgentă. În ultimele 12 luni, numărul șomerilor a crescut cu două milioane, iar în prezent, numărul total al persoanelor care nu au un loc de muncă este de peste 25 de milioane, se mai menționează în comunicat.

Șomajul pe termen lung a atins cote alarmante, iar în multe țări, situația tinerilor s-a deteriorat în mod dramatic, șomajul în rândul acestora ajungând la 50%.

Confruntate cu o creștere a numărului de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, statele membre ar trebui să promoveze serviciile publice de ocupare a forței de muncă și să accelereze politicile active în domeniul pieței forței de muncă, inclusiv asistența oferită persoanelor care își caută un loc de muncă, stagii de ucenicie, sprijin acordat antreprenorilor și stagii de calitate, precizează CE.

Comisia a înființat echipe de acțiune pentru a ajuta cele opt state membre cu cele mai ridicate niveluri de șomaj în rândul tinerilor - Slovacia, Grecia, Spania, Portugalia, Irlanda, Italia, Lituania, Letonia - în redirecționarea fondurilor UE pentru formarea profesională și programe de sprijin. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 02 Noiembrie 2012
Stire din Economie : Servicii de transport mai accesibile
Pagina a fost generata in 0.559 secunde