Europenii se îndoiesc de menținerea Greciei în zona euro

330
Europenii se îndoiesc de menținerea Greciei în zona euro - grecia-1340554556.jpg

Cetățenii celor patru principale țări din zona euro - Franța, Germania, Spania, Italia - se îndoiesc de capacitatea Greciei de a menține moneda comună, potrivit unui sondaj european Ifop-Fiducial publicat, ieri, de mai multe media.

Pentru marea majoritate a acestora, "banii împrumutați Greciei sunt bani pierduți", deoarece Atena nu îi poate rambursa. Această opinie este împărtășită de 85% dintre francezi, 84% din germani, 72% din spanioli și 65% dintre italieni.
Ei sunt de asemenea pesimiști cu privire la problemele din zona euro, în ipoteza în care datoria greacă nu va fi salvată: 84% dintre francezi, 76% din germani, 90% din spanioli și 88% dintre italieni cred că "dificultățile vor crește periculos".
Și opinia potrivit căreia Grecia va reuși să-și reducă datoria și deficitul cu ajutorul Uniunii Europene și eforturilor sale proprii este minoritară pretutindeni, cu excepția Italiei (56% față de 39% în Franța, 27% în Germania și 44% în Spania).
În caz de eșec, cei mai mulți sunt favorabili excluderii Greciei din zona euro. Dar cei mai severi sunt germanii (78%) și francezii (65%), în timp ce spaniolii (51%) și italienii (49%) sunt mai indulgenți, notează AFP.
În ceea ce privește propriile lor țări, majoritatea respondenților se opun revenirii la fosta monedă națională: 74% dintre francezi sunt împotriva abandonării euro în favoarea francului, 75% din spanioli contra revenirii la pesetă și 72% dintre italieni împotriva întoarcerii la liră. Opoziția este mai puțin puternică printre germani, unde 61% dintre ei spun nu reintroducerii mărcii în circulație.

Acest sondaj a fost realizat on-line de Institutul de sondaj Ifop-Fiducial, între 18 și 21 iunie, potrivit metodei de cotă, pe eșantioane de 1.001 persoane în Franța, 1.003 în Germania, 976 în Spania și 967 în Italia.
El este publicat simultan de Le Journal du Dimanche (Franța), ABC (Spania), Bild am Sonntag (Germania) și Corriere della Sera (Italia).



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4025 secunde