Făină de grâu de 3.000 de ani descoperită în Armenia

162
Făină de grâu de 3.000 de ani descoperită în Armenia - 009081d5c049ba008928979ebf0e9f3a-1684849127.jpg

Articole de la același autor

O echipă de arheologi polonezi şi armeni a descoperit într-un sit aflat în oraşul armean Metsamor (vest), rămăşiţe de făină de grâu vechi de 3.000 de ani.


După ce au identificat făina şi au excavat câteva cuptoare, arheologii au înţeles că ruinele descoperite aparţin unei brutării de dimensiuni mari, transmite “Live Science”. Praf de făină era împrăştiat peste tot în perimetrul ruinelor, inclusiv în cuptoare.


”La prima vedere părea să fie vorba de cenuşă. Am presupus că este vorba de ceva organic şi am adunat cam 4 - 5 saci plini cu această pulbere”, a declarat Krzysztof Jakubiak, profesor de arheologie la Universitatea din Varşovia.


După ce au fost realizate teste de laborator, echipa a ajuns la concluzia că pulberea este făină de grâu ce era folosită pentru a face pâine. Conform estimărilor arheologilor, la un moment dat, aproximativ 3,5 tone de făină au fost depozitate în perimetrul cu laturi de 25 de metri al clădirii în care se aflau două rânduri de câte 18 stâlpi din lemn ce susţineau acoperişul din stuf.


Conform arheologilor, această brutărie a funcţionat între secolele 11 şi 9 î.Hr., la începutul Epocii Fierului.


„Aceasta este una dintre cele mai vechi astfel de structuri cunoscute din Metsamor. Pentru că acoperişul structurii s-a prăbuşit în timpul unui incendiu a protejat totul şi din fericire, făina s-a păstrat. Este extraordinar pentru că în circumstanţe normale, totul ar fi trebuit să ardă şi să dispară complet”, a mai comentat Jakubiak.


Deşi nu se cunosc multe lucruri despre locuitorii antici din Metsamor, pentru că nu cunoşteau scrierea, arheologii şi istoricii susţin că oraşul fortificat făcea parte din regatul biblic Urarat (numit şi Urartu) după ce a fost cucerit de regele Argishti I în secolul 8 î.Hr. Înainte de cucerire, aşezarea fortificată se întindea pe 100 de hectare şi a fost „înconjurată de complexe de temple cu câte 7 sanctuare", conform Science in Poland.






Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7339 secunde