Concurs Fasolea cu ciolan i-a scos pe constănțeni la Hora Unirii

641

Articole de la același autor

Aniversarea a 149 de ani de la Unirea Principatelor a fost sărbătorită ieri, la Constanța, cu oarecare fast și un entuziasm palid. Ziua Unirii a debutat dimineața, la ora 9, cu un "Te Deum", oficiat de un sobor de preoți, în frunte cu IPS Teodosie la Catedrala "Sfinții Apostoli Petru și Pavel".
Organizat de Instituția Prefectului Județului Constanța, evenimentul de ieri nu a părut să fie, așa cum probabil s-a intenționat, prilejul vreunei mari bucurii. Nu mai mult de câteva sute de oameni s-au strâns în centrul istoric al orașului, deși organizatorii se așteptau la cel puțin o mie de persoane, pentru a asista înfrigurați, calmi, apatici, la momentul muzical al ansamblului folcloric, marcând într-un fel sau altul unirea Moldovei cu Țara Românească. Se pare că, din diferite motive, românii și-au cam pierdut sentimentul unei apartenențe naționale, ei nefăcând nici gestul de a mai mima vreun interes față de sărbătoarea autohtonă.
Tineri și copii în costume naționale, cu obrajii roșii mai mult de frig, decât de bucurie, au sfidat atmosfera sărbătorii leneșe, executând, în fața Muzeului de Istorie, dansuri populare tradițional dobrogene.
Nici oficialitățile constănțene nu s-au prea înghesuit să sărbătorească Ziua Unirii. În sensul acesta, la eveniment au fost prezenți prefectul Dănuț Culețu, consilierul județean liberal Adrian Bratu, deputatul PNL Andrian Mihei și deputatul UDTTMR Aledin Amet. De sărbătoarea cu specific românesc s-au arătat interesați și reprezentanți ai Corpului Diplomatic din Constanța. Dacă la nivel central, Băsescu și Tăriceanu au trecut peste disensiunile din plan politic și s-au aflat pe aceeași scenă la Iași, pentru a sărbători Ziua Unirii, liderii instituțiilor locale nu au putut renunța la tensiunile existente. De aceea, de la sărbătoarea românilor au lipsit mai marii Consiliului Județean și ai Primăriei Constanța, care au refuzat să dea curs invitației prefectului Culețu. Chiar dacă au fost prezenți în număr redus la eveniment, aleșii neamului s-au "evaporat" rapid din mulțime, singurul care a rămas în mijlocul oamenilor fiind prefectul Culețu.
Moment unic al sărbătorii de ieri, Hora Unirii i-a reunit cu chiu, cu vai pe constănțenii prezenți în Piața Ovidiu. Copii de-o șchioapă, știind câte ceva despre semnificația unirii, fie de la grădiniță, fie de la școală, se încurcau în picioarele celor mari.
Poate că cele mai așteptate clipe ale evenimentului ocazionat de Unirea Principatelor au fost, ieri, acelea ale ospățului cu fasole și ciolan. Pregătită în stil tradițional, la cazan, fasolea cu ciolan oferită de armată nu a provocat, spre dezamăgirea cârcotașilor, incidente neplăcute. Constănțenii au așteptat liniștiți să le vină rândul și au zâmbit atunci când, în pahare, vinul fiert le încălzea mâinile.
Întrebat despre așteptările sale în ceea ce privește evenimentul, Dănuț Culețu a declarat: "Este important pentru noi să redescoperim semnificația sărbătorilor naționale și tocmai de aceea mă încântă faptul că, anul acesta, ne-am putut bucura și de o organizare, dar și de o participare mai bună".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8704 secunde