FMI cere Europei Centrale măsuri de stimulare a economiei pe termen scurt

99
FMI cere Europei Centrale măsuri de stimulare a economiei pe termen scurt - fmi-1369151970.jpg
FMI recomandă măsuri de stimulare a economiei pe termen scurt Europei Centrale, unde economiile se confruntă cu cea mai dificilă perioadă din ultimii ani, iar recesiunea din zona euro atenuează speranțele pentru o redresare rapidă, se arată într-un raport al Fondului Monetar Internațional, transmite Dow Jones Newswires.

În Europa Centrală, ritmul contractării economia Cehiei este cel mai rapid înregistrat vreodată, iar Ungaria se îndreaptă spre încă o perioadă de recesiune. Polonia, cea mai mare economie din cele trei, este aproape de stagnare, după creșterea robustă înregistrată în ultimii ani.

Toate cele trei țări - dependente de exporturile de bunuri spre zona euro - se confruntă cu riscul deteriorării situației economice din cauza cererii slabe, a avertizat Masanori Yoshida, șeful misiunii FMI la Praga.

Majorarea cheltuielilor guvernamentale pentru stimularea economiei și crearea de locuri de muncă este prin urmare îndreptățită, a explicat oficialul FMI, adăugând: "Politicile economice pe termen scurt ar trebui îndreptate spre sprijinirea creșterii economiei și nu spre crearea unor obstacole suplimentare".

Ani de zile, reducerea cheltuielilor a fost una din prioritățile multor state foste comuniste din Europa. În anii 90, Polonia a inclus în constituție necesitatea unui plafon al datoriei de 60% din PIB, cu câțiva ani înainte de a se alătura UE. Și Cehia a adoptat măsuri de reducere a cheltuielilor, fiind una din cele mai puțin îndatorate țări europene, în 2012 datoria publică fiind de doar 46% din PIB.

Ungaria, cu o datorie masivă, a pierdut în 2008 accesul la piețele financiare și a fost nevoită să solicite asistența financiară a FMI și UE.

Din cauza reducerii cheltuielilor, evoluția celor trei state s-a schimbat. În timp ce Polonia a înregistrat o creștere modestă în primul trimestru din 2013, iar declinul economiei cehe s-a înrăutățit, Ungaria a ieșit din recesiune și a respins cererile UE pentru mai multe măsuri de austeritate.

UE cere statelor membre să nu înregistreze deficit bugetar peste 3% din PIB, o reglementare destul de des încălcată. 20 din cele 27 de state membre ale UE, inclusiv cele trei state din Europa Centrală, au depășit acest plafon.

Cu toate acestea, Cehia ar trebui să atenueze ritmul adoptării măsurilor de austeritate și să anunțe măsuri de sprijinire a creșterii economiei, a declarat Masanori Yoshida.

În cazul Poloniei, Guvernul ar trebui să evite reducerea investițiilor publice, se arată în raportul FMI publicat săptămâna trecută.

De asemenea FMI apreciază ca încurajatoare relaxarea politicii monetare în Polonia și Cehia. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2796 secunde