Fostul premier israelian Ariel Sharon a încetat din viață

93
Fostul premier israelian Ariel Sharon  a încetat din viață - fostulpremierarielsharonamurit-1389527183.jpg

Articole recomandate

Ariel Sharon, fost prim-ministru israelian, care se afla în comă de opt ani după ce a avut un accident vascular cerebral, a încetat din viață sâmbătă, la vârsta de 85 de ani, a anunțat postul de radio al armatei israeliene, transmite Reuters. Starea de sănătate a fostului premier continuase să se deterioreze în ultimele zile, fiind critică.

Ariel Sharon (Arik Scheiner-man) s-a născut la 26 februarie 1928, într-o familie de imigranți ruși, în chibuțul Kfar Malal, la nord de Tel Aviv. A luptat în războiul de independență din 1948-1949. În anii ’50, conduce cu succes mai multe operațiuni militare de represalii împotriva trupelor egiptene care staționau în regiunea Gaza.

Cariera politică a lui Ariel Sharon a început oficial în 1973 când a fost ales prima dată în Knesset. A avansat la funcția de consilier al prim-ministrului, pe teme de securitate, apoi a ocupat șase funcții de ministru, până să ajungă șeful cabinetului, în 2001.

Cea mai controversată dintre deciziile sale a venit în 1982 în perioada în care conducea Ministerul Apărării. Atunci, aproape singur, a hotărât să invadeze Libanul, pe motiv că era locul de unde palestinienii lansau atacuri asupra statului evreu. Operațiunea s-a încheiat dezastruos, iar Sharon și-a pierdut funcția și a fost anchetat pentru crimele comise în timp asaltului. Opt ani mai târziu, când a devenit mi-nistrul Construcțiilor și Locuinței, a inițiat cel mai mare proiect de colonizare a Cisiordaniei și Fâșiei Gaza.

În 2000, o vizită controversată la Templul Muntelui din Ierusalim a dus la izbucnirea celei de-a doua Intifade.

Cariera sa a luat o nouă turnură în 2005. Se afla încă în funcția de prim-ministru când a decis să formeze propriul partid. Nu a mai apucat să candideze pentru un nou mandat.

Răpus de o serie de atacuri cerebrale, Ariel Sharon a intrat în comă la 4 ianuarie 2006.

Fostul prim-ministru israelian va fi înmormântat astăzi, în cadrul unei ceremonii private la ferma din Negev, unde a trăit, în partea de sud a Israelului, și unde este înmormântată și soția sa, Lili, a transmis Canalul 1 al televiziunii israeliene, conform agenției EFE.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 11 Ianuarie 2014
Stire din Actual : A MURIT Ariel Sharon
Luni, 13 Ianuarie 2014
Stire din Sport : O să ne lipsești, Nea Iancule!
Pagina a fost generata in 0.3827 secunde