Franța a preluat președinția Uniunii Europene

239
Franța a preluat luni la miezul nopții președinția UE pentru șase luni, într-un climat de îndoieli din cauza respingerii Tratatului de la Lisabona de către irlandezi, relatează AFP.
Franța a preluat președinția UE de la Slovenia și la 1 ianuarie 2009 o va preda Cehiei. Pentru a marca ocazia, Turnul Eiffel a fost luminat în albastru și ornat stele aurii, ca pe steagul european.
"Modul nostru de a face Europa trebuie schimbat", a declarat președintele Nicolas Sarkozy, luni seară, la France 3. El a spus că "de la Europa se așteaptă să-i protejeze pe europeni în fața riscurilor constituite de globalizare și tocmai aici lucrurile nu merg". Vorbind despre referendumul din Irlanda, el a spus că trebuie găsită o soluție înainte de "limită", ceea ce în opinia sa înseamnă alegerile europene din iunie 2009.
Liderul francez a lansat un nou atac la adresa politicii euro puternic a Băncii centrale europene, spunând că BCE "trebuie să-și pună întrebarea creșterii" și "nu doar a inflației".
Franța a fixat patru priorități pentru președinția UE: adoptarea unor măsuri în materie de climă și energie, pactul european pentru imigrație, relansarea Europei apărării și agricultura. Parisul speră că progresele concrete în aceste domenii le vor reda încrederea cetățenilor europeni.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.049 secunde