G 20 a prescris tratamentul crizei economice mondiale

179
Liderii primelor 20 de economii dezvoltate ale lumii, așa numitul Grup 20, au decis să coopereze pentru a pune capăt turbulențelor de pe piețele financiare și economice, pentru restaurarea creșterii globale și reformarea sistemelor financiare.
Astfel începe declarația adoptată la finalul summit-ului de la Washington, din 14 - 15 noiembrie 2008, la care au fost invitați și liderii economiilor emergente.
Membrii G 20 s-au angajat să stimuleze propriile economii, să le asigure lichiditatea necesară, să folosească măsurile fiscale pentru a stimula creșterea cererii interne, să întărească instituțiile financiare și de capital, să protejeze depozitele bancare, să nu înghețe piețele de creditare și să acționeze astfel încât instituțiile financiare internaționale să poată susține economia globală.
Pe plan internațional, G 20 va ajuta economiile emergente să aibă acces la resursele financiare, prin facilități și programe de susținere. Fondului Monetar Internațional, Băncii Mondiale și altor asemenea instituții li se cere să joace un rol mai important în soluționarea crizei, prin acordarea facilităților la împrumuturile pe termen scurt, prin introducerea de noi facilități pentru finanțarea investițiilor în infrastructură și comerț. La rândul lor, băncile centrale din întreaga lume vor trebui să reducă ratele de referință ale dobânzilor, iar guvernele trebuie să adopte pachete de măsuri de stimulare economică.
Agențiile de rating de pe piața creditului vor fi supuse supravegherii. Se vor lua măsuri pentru a reduce riscul generat de proliferarea acelor instrumente financiare care pun în pericol stabilitatea de pe piața creditului.
Liderii au căzut de acord ca, în următoarele 12 luni, să nu mai fie ridicate noi bariere comerciale. Dimpotrivă, liberalizarea comerțului internațional se va adânci.
Instituțiile de reglementare și ministerele de finanțe sunt încurajate să creeze colegii de supraveghere a instituțiilor financiare majore, care fac afaceri pe plan internațional, să lucreze în vederea alinierii la standardele globale de creditare, să identifice și să monitorizeze companiile care au o poziție critică pentru sistemul financiar mondial.
Grupul se va reuni la sfârșitul lunii aprilie pentru a constata efectele inițiativelor adoptate și a stabili următorii pași. G 20 reprezintă 85% din economia mondială și două treimi din populația lumii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0506 secunde