G8 cere zonei euro realizarea rapidă a unei uniuni bancare

95
G8 cere zonei euro realizarea rapidă a unei uniuni bancare - g8-1371572501.jpg

Articole recomandate

Liderii statelor membre G8 au făcut presiuni asupra zonei euro pentru a accelera demersurile pentru realizarea unei uniuni bancare, iar Japoniei i s-a cerut să adopte reforme structurale pentru reducerea deficitului, transmite Reuters.

În privința economiei nipone, liderii G8 au cerut autorităților de la Tokyo să prezinte "un plan fiscal credibil pe termen mediu", pentru reducerea deficitului și a datoriei publice. Noul premier nipon Shinzo Abe a făcut presiuni asupra Băncii Centrale a Japoniei pentru ca aceasta să relaxeze politica monetară în ideea de a ajuta economia japoneză să iasă din deflație. Deprecierea yenului a făcut exporturile nipone mai competitive, majorând profiturile companiilor din Japonia. Din noiembrie, yenul s-a depreciat cu peste 20% față de dolar, după adoptarea măsurilor menite să stimuleze creșterea economiei.

În Irlanda de Nord, liderii prezenți la summitul G8 (SUA, Marea Britanie, Germa-nia, Franța, Italia, Canada, Japonia și Rusia) au apreciat că este extrem de necesară o întărire suplimentară a reglementărilor care să sprijine zona euro, și în special realizarea unei uniuni bancare.

În declarația finală care va fi publicată la sfârșitul summitului G8, liderii celor opt state puternic industrializate vor anunța că actuala criză din zona euro s-a atenuat, dar regiunea rămâne în recesiune și de aceea este necesară adoptarea reformelor.

Joi, miniștrii de Finanțe ai zonei euro ar urma să discute planurile de realizare a unei uniuni bancare în Europa, înaintea summitului liderilor UE de săptămâna viitoare.

Eurogrupul va trebui să încerce să armonizeze pozițiile prezentate de Banca Central Europeană și Germania, care au opinii diferite cu privire la cât de rapid ar trebui introdus un sistem pentru soluționarea băncilor cu probleme.

De asemenea, există o diferență de opinii cu privire la obligarea marilor deponenți de a suporta o parte din pierderile băncilor cu probleme, așa cum s-a întâmplat în cazul Ciprului.

Joerg Asmussen, membru în boardul BCE, a cerut recent înființarea unei scheme unice la nivelul zonei euro pentru închiderea băncilor cu probleme. În plus, acest mecanism unic ar urma să intre în vigoare la începutul anului următor, atunci când BCE ar urma să înceapă să supervizeze băncile din zona euro. Însă declarațiile lui Asmussen au venit în conflict cu opiniile ministrului german de Finanțe, Wolfgang Schaeuble, potrivit căruia următorul pas ar trebui să fie coordonarea schemelor naționale pentru a închide băncile cu probleme, mai degrabă decât un sistem care să împartă riscul la nivelul zonei euro.

"Vrem un regim unic de soluționare a băncilor cu probleme la nivel european, împreună cu o singură agenție de soluționare și un singur fond de soluționare care este finanțat de pe urma unei taxe în industria bancară", a declarat Asmussen. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.582 secunde