Concurs Gaudeamus, cu gângurit și lalațiuni

548

Articole de la același autor

Ministerul Educației și Cercetării a propus un plan de educație pentru copii cu vârste cuprinse între 0 și 7 ani întrucât vechea supraveghere placidă nu mai face față cerințelor "pieței bebelușilor". Îngrijirea clasică ar putea fi înlocuită de activități menite a stimula capacitățile fizice și psihice ale copiilor, pe baza unei programe școlare bazate pe exerciții fizice, de creativitate, lecturi și, cel mai important, multă comunicare.

Reforma cu scutece, în dezbatere publică
Până nu demult, pentru copiii din creșe erau suficiente îngrijirile sanitare și de igienă. Pe fondul noilor nevoi și standarde, ministerul dorește să impună o perspectivă educațională, alegând ca target pentru implementarea acesteia… bebelușii. Astfel, Curriculumul pentru educația timpurie a copiilor cu vârsta cuprinsă între 0 și 7 ani se află în dezbatere publică până pe 2 august. Conform ministerului, este vorba despre o programă școlară cu trei secțiuni principale, și anume rutine, tranziții și activități de învățare.

Bebelușii vor atinge dimensiunea apriorică
Conform noului plan educațional, activitățile destinate copiilor vizează dezvoltarea deprinderilor de socializare cu adulții și ceilalți copii, dar și dezvoltarea cognitivă și cunoașterea lumii, definite prin termenii abilității copilului de a înțelege relațiile dintre obiecte, fenomene, evenimente și per-soane, dincolo de apariția lor fizică. Cunoașterea lumii, a mediului înconjurător, învățarea matematicii vor face copiii din creșe să crească precum personajele din basme, adică într-un an cât alții în 10. Intelectual vorbind. Pentru targetul de vârstă 0-18 luni, programa propune dezvoltarea capacității bebelușului de a se îmbrăca singur. Standardele se ridică pentru grupa de vârstă 19-36 luni, unde copiii vor deveni poeți și pictori în miniatură, realizând rime, dar și creații de artă plastică.

Pe plan local, legea s-a anticipat
În creșa nr. 2 din zona Flămânda sunt două grupe de copii, care beneficiază deja de acest tip de servicii, instituția având personal specializat pentru programul de dezvoltare timpurie. Una dintre condițiile pe care părinții trebuie să le îndeplinească pentru a-și înscrie copiii la creșă este completarea unui dosar care să conțină date privind dezvoltarea micuților încă de la naștere, cu menționarea primelor cuvinte și a atitudinii copilului. Urmează evaluarea copilului de către psiholog, folosindu-se scale specifice pentru fiecare vârstă și un plan de intervenție specializat. "Trebuie să luăm în considerare faptul că fiecare copil este o entitate unică, cu propriul temperament. În ultimii ani, copiii au devenit mai temperamentali, mai energici și sunt mai informați", a spus Elena Dodoiu, psiholog creșe. Pentru părinții care apelează la acest tip de servicii pentru copiii lor, costul unei zile petrecute în creșă este de 6 lei pe zi, incluzând și mân-carea, programul fiind de la 6 dimineața până la 5:30 seara.

Standarde noi, cerințe pe măsură
Odată cu implementarea noului plan de educație, va crește nevoia suplimentării posturilor de educatori și puericultori, care să se ocupe de dezvoltarea armonioasă a copiilor în primii ani de viață. Cursurile de puericultură sunt destinate și părinților, nu doar persoanelor care doresc încadrarea instituțională. Astfel, tăticii care finalizează aceste cursuri pot obține, o singură dată, încă 10 zile de concediu paternal, conform legii 210/1999.
Cel mai important factor de dezvoltare al copiilor rămâne, totuși, iubirea: "Un copil fără iubire e ca o floare fără soare", a precizat psiholog Elena Dodoiu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7274 secunde