Concurs Georgia a anulat parada militară de Ziua Independenței

1410

Articole recomandate

Georgia a anulat tradiționala paradă militară de Ziua Independenței, de săptămâna viitoare, pentru a evita confruntările cu protestatarii care și-au instalat corturi pe traseul paradei, cerând demisia președintelui, transmite Reuters.
Situația este tensionată, după aproape șase săptămâni de proteste ale opoziției, care blochează drumuri și organizează mitinguri în capitală, cerând demisia președintelui Mihail Saakașvili. Opoziția plănuiește să organizeze propriul marș în 26 mai, când, de obicei, are loc o paradă a armatei pe bulevardul Rustaveli din Tbilisi. Data marchează declararea independenței Georgiei față de Uniunea Sovietică, în 1991. Bulevardul, care trece prin fața Parlamentului, este blocat de câteva săptămâni de protestatari.
Urmărită cu atenție de aliații săi occidentali, Georgia este dornică să evite repetarea situației din 2007, când demonstrațiile pașnice împotriva lui Saakașvili au fost reprimate de poliție cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc. Însă revolta militară a subliniat riscul producerii unor violențe mai mari în această țară, aflată la frontiera sudică a Rusiei, rută de tranzit pentru petrolul și gazul din regiune.
Saakașvili a rezistat apelurilor de a demisiona, în condițiile în care opoziția îl acuză că a monopolizat puterea, a aservit justiția și a redus libertatea presei de la venirea la putere.
Analiștii și diplomații se îndoiesc că opoziția are suficient sprijin sau este destul de unită pentru a-l înlătura pe Saakașvili, în condițiile în care majoritatea populației este în favoarea dialogului între guvern și opoziție pentru a reforma sistemul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4842 secunde