Gheţarii din Himalaya se topesc într-un ritm alert și ar putea să dispară până în 2100

124
Gheţarii din Himalaya se topesc într-un ritm alert și ar putea să dispară până în 2100 - ghetarihimalaya-1640114482.jpg

Articole de la același autor

O analiză a aproape 15.000 de gheţari din regiune arată că gheţarii din Himalaya se reduc de 10 ori mai repede în prezent decât în secolele anterioare.

Gheţarii din Himalaya se topesc într-un ritm extraordinar, un nou studiu arătând că în ultimii 40 de ani, întinsele calote de gheaţă din zonă s-au micşorat de 10 ori mai repede decât în cele şapte secole anterioare.

Noua descoperire vine în contextul în care există un consens ştiinţific potrivit căruia pierderea gheţarilor este rezultatul creşterii temperaturilor globale cauzate de emisiile de gaze cu efect de seră rezultate din arderea combustibililor fosili.

Se aşteaptă ca gheţarii montani să dispară complet în unele regiuni până în 2100, potrivit unor studii recente.

Potrivit cercetătorilor, avalanşele, inundaţiile şi alte efecte ale pierderii accelerate de gheaţă pun în pericol locuitorii din India, Nepal şi Bhutan şi ameninţă să perturbe agricultura pentru sute de milioane de oameni din Asia de Sud.

Şi, întrucât apa provenită din topirea gheţarilor contribuie la creşterea nivelului mării, pierderea gheţii din Himalaya sporeşte, de asemenea, ameninţarea de inundare şi problemele conexe cu care se confruntă comunităţile de coastă din întreaga lume, anunță Wall Street Journal.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 19 Decembrie 2020
Stire din Social : Cum va fi vremea în weekend, la Constanţa
Pagina a fost generata in 0.5631 secunde