Guvernul provizoriu din Grecia a depus jurământul

286
Guvernul provizoriu din Grecia a depus jurământul - grecia-1337262821.jpg
Grecia a numit, ieri, un guvern interimar format din 16 miniștri, în majoritatea lor înalți funcționari și profesori universitari, a cărui misiune va fi pregătirea noilor alegeri anticipate de la 17 iunie, a anunțat noul prim-ministru, Panayotis Pikramenos, potrivit AFP.

Membrii acestui cabinet "de serviciu", condus de președintele Consiliului de Stat, au depus jurământul la ora 07.00 GMT, exact înaintea convocării legislativului ales la 6 mai și a cărui componență este atât de fragmentată, încât nu a permis crearea unei majorități pentru un guvern de coaliție.

Noul guvern este format din profesori universitari, un general în retragere și un diplomat. Ministrul desemnat al Finanțelor, George Zanias, care a condus consiliul economic al țării, a fost unul dintre principalii negociatori ai restructurării datoriei Gre-ciei, întreprinsă la începutul anului.

Petros Molyviatis, un diplomat în vârstă de 83 de ani, va fi ministrul afacerilor Externe, portofoliu pe care l-a mai deținut între 2004-2006. Fostul șef de Stat Major, Frangos Frangoulis, va conduce Ministerul Apărării.

Grecii vor reveni la urne la 17 iunie, pentru un scrutin considerat de mare risc în contextul derutei economice din țară și al previziunilor care dau drept favorită stânga radicală Syriza, care se opune măsurilor de austeritate stabilite cu creditorii internaționali și rămânerii Greciei în zona euro.

Paralizia politică din Grecia a provocat și un început de panică bancară, populația retrăgând din conturi circa 700 milioane de euro doar în cursul zilei de luni.

v v v

Liderii europeni și "în special Angela Merkel trebuie să înceteze să mai joace poker cu viețile oame-nilor", a afirmat liderul partidului grec al stângii radicale Syriza, Alexis Tsipras, într-un interviu acordat BBC, referindu-se, printre alții, la cancelarul german Angela Merkel, transmite AFP.

Tsipras subliniază în acest interviu publicat pe site-ul BBC că "boala austerității distruge Grecia și se va extinde în restul Europei".

Băncile obțin profituri de pe urma crizei în detrimentul miilor de europeni, în Spania, Italia, dar și în Grecia, abandonate sărăciei și dificultăților, a explicat el. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 15 Mai 2012
Stire din Actual : Explozie la Atena
Marţi, 15 Mai 2012
Stire din Actual : Grecia se întoarce la urne
Pagina a fost generata in 0.2026 secunde