Potrivit unei rezoluții adoptate de PE,

Guvernul trebuie să oprească implementarea proiectului minier de la Roșia Montană

316
Guvernul trebuie să oprească implementarea proiectului minier de la Roșia Montană - 845df1e63f2d864511bfb890e4eb2899.jpg
Reunit în ședință plenară, la Bruxelles, Parlamentul European a adoptat, ieri, Rezoluția referitoare la interzicerea folosirii tehnologiilor pe bază de cianuri în mineritul din Uniunea Europeană, în vederea prevenirii unor catastrofe ecologice precum cea din 2000 de la Baia Mare.
Rezoluția a fost adoptată în forma inițială propusă, amendamentele formulate ulterior de către delegația PDL fiind respinse.
"Doar prin interzicerea tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri" se poate obține o stare bună din punct de vedere chimic și de a proteja resursele de apă și diversitatea biologică, se subliniază în rezoluția adoptată de Parlamentul European cu 488 voturi "pentru", 48 "împotrivă" și 57 de abțineri, potrivit unui comunicat transmis de către PE.
Parlamentul invită Comisia "să propună interzicerea totală a utilizării tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri în Uniunea Europeană până la sfârșitul lui 2011, deoarece aceasta este singura modalitate sigură de protejare a resurselor noastre de apă și a ecosistemelor împotriva poluării cu cianuri în urma activităților miniere și să efectueze, totodată, o evaluare normală a impactului".
În plus, Comisia și statele membre nu ar trebui "să susțină, direct sau indirect, niciun proiect de minerit care implică utilizarea de tehnologii pe bază de cianuri în UE până când se va aplica interdicția generală și nici să nu susțină astfel de proiecte în țări terțe", se mai precizează în același comunicat.
"Dat fiind că textul rezoluției cere Comisiei și tuturor statelor membre să nu sprijine niciun proiect pe bază de cianuri, Guvernul României trebuie să înțeleagă că mesajul acesta îl privește direct și că eforturile pe care le face acum, într-un mod accelerat și disperat, de a implementa proiectul minier de la Roșia Montană, trebuie să înceteze. Orice guvern responsabil trebuie să țină cont de recomandarea transmisă astăzi (n.r.-ieri) prin votul dat în Parlamentul European", a declarat eurodeputatul Renate Weber, inițiatoarea rezoluției din partea grupului ALDE.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5215 secunde