Prefectura Constanța a câștigat, în instanță, anularea taxei de risc impuse de Consiliul Local Cernavodă

3129
Reprezentantul Guvernului în teritoriu, Claudiu Palaz, a declarat, ieri, că Prefectura Constanța a câștigat, în instanță, anularea taxei de poluare și risc pe care Consiliul Local Cernavodă a impus-o printr-o hotărâre, în octombrie 2008. Reamintim că această taxă, decisă prin Hotărârea de Consiliu Local cu numărul 101, presupunea achitarea, de către societățile al căror obiect de activitate constă în producția de energie electrică din activități nucleare și depozitarea deșeurilor radioactive, a unei sume de bani către administrația publică locală condusă de social democrata Mariana Mircea. Valoarea taxei ajungea la 70.301.000 lei, sumă pe care Centrala Nuclear Electrică (CNE) - căci aceasta era, în principiu, societatea vizată de taxă - a considerat-o mult prea mare.
Taxa a fost, însă, atacată în contencios administrativ de fostul prefect al Constanței, Dănuț Culețu, care la vremea respectivă a motivat că actul administrativ menționat este ilegal. În aceeași ordine de idei, actualul prefect al Constanței, Claudiu Palaz, s-a opus instituirii acestei taxe, explicând că ea este nelegală și argumentând aici cu rezultatul studiilor efectuate de Agenția pentru Protecția Mediului Constanța și Laboratorul de Igienă a Radiațiilor, conform cărora probele de alimente și de apă potabilă din zona Cernavodă, analizate în intervalul 2007-2009, "nu reprezintă depășiri ale concentrațiilor maxime admise conform legilor sanitare" și, deci, "nu există un risc de poluare care să justifice taxa".
Mai mult decât atât, în motivarea Prefecturii Constanța se regăsesc și valorile legate de calitatea aerului, apei, solului, vegetației, probele biologice de pește și lapte, dar și analiza trilului, respectiv a izotopului greu al hidrogenului, valori care s-au încadrat sub limitele de notificare, operaționale ale Rețelei Naționale pentru Supravegherea Radioactivității Mediului.
Dosarul cu numărul 1017/36/2009 s-a judecat la Curtea de Apel Constanța. Decizia nu este, însă, defini-tivă și irevocabilă, ea putând fi atacată cu recurs.
Referitor la decizia Curții de Apel Constanța, primarul orașului Cernavodă, Mariana Mircea, a declarat, prin intermediul unui comunicat de presă: "Ne așteptam la această decizie, taxa de poluare și risc fiind unică în țară, nicio altă administrație locală nu a mai instituit o astfel de taxă. Indiferent de soluția pe care ar fi dat-o instanța de fond, partea adversă ar fi făcut recurs.
Având în vedere ultima întâlnire (29 aprilie) dintre reprezentanții SNN și cei ai administrației locale Cernavodă, la care a fost prezentă și presa, Primăria Cernavodă își menține opinia că taxa de poluare și risc este singura modalitate prin care comunitatea locală din Cernavodă își poate primi drepturile pentru găzduirea obiectivelor nucleare. Atât timp cât operatorul nuclear nu a înaintat nicio soluție pentru susținerea proiectelor de dezvoltare locală, Primăria Cernavodă va continua lupta pentru obținerea drepturilor cernavodenilor prin susținerea taxei".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.12 secunde