Potrivit declarațiilor prefectului Claudiu Palaz,

Soarta taxei de risc din Cernavodă va fi decisă astăzi

4342
Soarta taxei de risc din Cernavodă va fi decisă astăzi - 1f93a9603d3424264470111008308c3c.jpg
Instanța constănțeană va decide, astăzi, soarta taxei de risc inițiate și aprobate de Consiliul Local Cernavodă, prin Hotărârea 101, în octombrie 2008. Reamintim că actul administrativ avea la bază prevederile Codului fiscal art. 283, alineatul 2, care se aplică societăților al căror obiect de activitate constă în producția de energie electrică din activități nucleare și depozitarea deșeurilor radioactive. Valoarea taxei de risc a fost, inițial, stabilită la suma de 70.301.000 lei. Taxa a dat naștere, însă, la numeroase divergențe de opinie, în sensul în care administrația publică locală din Cernavodă și reprezentanții Centralei Nuclear Electrice (CNE) și ai Societății Naționale Nuclearelectrica (SNN) S.A. nu au ajuns la un consens, Centrala refuzând categoric să achite această taxă, motivând că valoarea sa este prea mare.
La finele lui 2008, taxa a fost atacată în contencios administrativ de fostul reprezentant al Guvernului în teritoriu, Dănuț Culețu, care a considerat că aceasta nu este tocmai legală. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Constanța, iar în cursul zilei de ieri, potrivit declarațiilor actualului prefect, Claudiu Palaz, trebuia dată sentința. Pronunțarea a fost, însă, amânată pentru astăzi, când atât administrația locală Cernavodă, cât și CNE vor afla soarta acestei taxe cu cântec pentru care Primăria condusă de social democrata Mariana Mircea și Prefectura Constanța se judecă încă din 2008.
În ceea ce privește importanța pe care această taxă de risc ar avea-o pentru bugetul local al orașului, primarul Mariana Mircea a explicat, în urmă cu aproximativ un an, că banii obținuți ar putea fi direcționați spre măsuri de protecție socială, extinderea sistemului de termoficare din oraș, investiții în calitatea apei, amenajări de mediu. De-a lungul timpului, edilul șef a declarat și că, în pofida faptului că taxa a fost atacată în contencios de Instituția Prefectului, va încerca să ajungă la o înțelegere cu reprezentanții CNE și SNN, lucru care nu s-a întâmplat nici până la acest moment.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8006 secunde